Hoppa till huvudinnehåll

Lapland Hotels har samarbetsförhandlat färdigt: Färre säsongsarbetare anställs, 350 permitteras och flera sägs upp

Lapland Hotel Olos
Tidigare i veckan rapporterade brittiska medier att Storbritanniens största resebolag TUI ställer in alla semesterresor till Finland under november och december på grund av coronapandemin. Lapland Hotel Olos Bild: Timo Metsäjoki / Yle Lapland Hotels,Olostunturi,Muonio

Bolagen Lapland Hotels, Lapland Safaris och Lapland Ski Resort har avslutat sina samarbetsförhandlingar under torsdagen. Nu drabbas omkring 1 350 personer av de justeringar bolaget går in för, uppger Lapland Hotels.

Det handlar om att bolaget anställer tusen färre säsongsarbetare för årets vintersäsong, och permitterar 350 personer. Dessutom sägs en del i personalen upp, eller så justeras arbetsförhållandet från heltid till deltid.

Eftersom inte internationella turistresor rekommenderas, drabbas också omkring 300 underleverantörer med hundratals anställda.

Lapland Hotels och Lapland Safaris är North European Invest Ab:s dotterbolag och koncernens omsättning är omkring 100 miljoner euro om året.

Tidigare i veckan rapporterade brittiska medier att Storbritanniens största resebolag TUI ställer in alla semesterresor till Finland under november och december på grund av coronapandemin och de reserestriktioner som råder.

Omkring 8 000 till 10 000 britter brukar besöka Rovaniemi varje år.

Källor: Yle, STT