Hoppa till huvudinnehåll

Norska skidförbundet bekräftar: Världscuptävlingarna i Lillehammer flyttas

Världscupen tävlar i gammal OS-terräng.
Arkivbild från tävlingarna i Lillehammer. Världscupen tävlar i gammal OS-terräng. Bild: Photoshot. All rights reserved./All Over Press Världscupen i längdåkning,Längdåkning,Lillehammer

Världscuppremiärerna i många vintergrenar närmar sig – samtidigt som coronaläget i många länder förvärras. I Norge är virusläget för dåligt för att tävlingar i längdskidåkning, backhoppning och nordisk kombination ska kunna ordnas i början av december. Tävlingarna flyttas fram, meddelar landets skidförbund.

Det var mellan den fjärde och sjätte december som världscuptävlingarna i norska Lillehammer skulle avgöras.

– Med tanke på de svåra tiderna vi befinner oss i, osäkerheten och konsekvenserna med covid-19, anser det norska skidförbundet att det inte är rätt att ordna världscupen i Lillehammer nu, säger det norska skidförbundets ordförande Erik Röste på Internationella skidförbundet Fis hemsida.

Backhoppning, längdskidåkning och nordisk kombination skulle ha stått på menyn under tävlingshelgen. Tanken är ändå att Lillehammer ska stå som tävlingsvärd även denna säsong.

– Vi vill försöka hitta ett nytt datum i samråd med Fis och den lokala arrangören, menar Röste.

Lillehammer skulle ha varit det andra stoppet för världscupcirkusen. Premiären är i Ruka i slutet av november.

Den svenska längdlandslagschefen Anders Byström berättar för Sportbladet att det nu varit tal om att förlänga tävlingshelgen i Finland, då de efterföljande tävlingarna i Lillehammer flyttas.

Chefen för tävlingarna i Ruka, Seppo Linjakumpu, vill inte utesluta något.

– Vi ska kolla väldigt noga vad det innebär. Men vår plan har hela tiden varit att arrangera vår normala tävlingshelg och inget annat, säger han till tidningen.

Läs också