Hoppa till huvudinnehåll

Sex personer åtalas för grovt koppleri – rumänska kvinnor värvades för prostitution

Helsingin käräjäoikeus
Ärendet ska behandlas i Helsingfors tingsrätt. Helsingin käräjäoikeus Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors tingsrätt,Helsinki Court House,rättegång,rättegångsbiträden,advokater

Åtal har väckts mot sex personer i fallet med en stor kopplerihärva, uppger åklagarmyndigheten. Det handlar om att rumänska kvinnor värvades för att arbeta som prostituerade i Finland.

Helsingforspolisen informerade om att ärendet går till åtalsprövning i början av oktober.

De misstänkta brotten begicks mellan år 2013 och våren 2020. Utredningen inleddes i början av det här året.

Polisen misstänker att en grupp personer har värvat tiotals rumänska kvinnor till Finland för att jobba som prostituerade.

De flesta av kvinnorna kommer främst från den rumänska staden Craiova.

En del av kvinnorna har fått en felaktig bild av vad de kommer jobba med i Finland, medan andra har känt till att de ska arbeta som prostituerade.

Gruppen har varit verksamt i flera olika städer i Finland; Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo, Tammerfors, Tavastehus, Lojo, Forssa, Kemi, Uleåborg, Seinäjoki och Hyvinge.

Brottets ekonomiska vinning stor

Under förundersökningen framgick att den ekonomiska vinningen av brottet rör sig kring flera hundra tusen euro. Polisen har beslagtagit tiotusentals euro i kontanter.

Stämningsansökan har nu lämnats in till Helsingfors tingsrätt som beslutar om exakt tidpunkt för när ärendet behandlas.

Innehållet i åtalen blir offentligt, då behandlingen i Helsingfors tingsrätt inleds om någon vecka.

De åtalade är alla rumänska medborgare, fem män och en kvinna. Brottsrubriceringen är grovt koppleri, och de åtalade har bestridit åtalet.

Läs också