Hoppa till huvudinnehåll

Sparkade SIF-tränaren Teddy Nordling: "Det kom som en total överraskning"

Teddy Nordling.
Teddy Nordling blev uppsagd i måndags. Han kommer fortsätta sin tränarutbildning. Teddy Nordling. Bild: Yle/Janne Karinkanta Teddy Nordling,handboll,Sjundeå if (Handboll)

Beskedet om avsked från posten som tränare för Sjundeå IF:s handbollsherrar kom som en blixt från klar himmel för Teddy Nordling själv. Den orsak styrelseordföranden ger i offentligheten skiljer sig från orsaken managern gav Nordling.

Sjundeå IF meddelade i går (11.11) att samarbetet med tränaren Teddy Nordling och fysiktränaren Ville Schoultz är avslutat.

Den sparkade tränaren Teddy Nordling är väldigt överraskad över beskedet. Han säger att han som tränare är väl införstådd med att anställningen kan ta slut när som helst.

- Man måste vara förberedd på det. Och det är man också som tränare. Men det här beskedet kom som en total överraskning. Jag är väldigt förvånad.

Tre tränare sitter på bänken.
Endast en av männen i grön skjorta är kvar i SIF. Från vänster Teddy Nordling, Ville Schoultz och Marcus Sjöstedt. Tre tränare sitter på bänken. Bild: Bubi Asplund / Yle handboll,handbollsspelare,Västnyland,Sjundeå IF,Sjundeå,tränare,ville schoultz

Nordling blev uppsagd på måndagen (9.11) per telefon.

- Managern Niklas Karlsson ringde mig och sa att jag är uppsagd på grund av brist på förtroende hos en del av spelartruppen.

- Den andra orsaken var enligt honom att kravnivån varit för hög.

Inte ett ord om kommunikationsproblem

Teddy Nordling säger att Niklas Karlsson inte nämnde kommunikationsproblem mellan tränaren och laget överhuvudtaget som orsak för uppsägningen.

Den orsaken uppgav däremot SIF-styrelseordförande Tom Paasikivi.

- Jag läste om kommunikationsproblemen i tidningen Västra Nyland och på Yles webb. Ingen har nämnt den orsaken till mig, säger Nordling.

Han ser det som ironiskt att han i media får läsa om kommunikationsbrist.

Kravnivån inte för hög för elitidrott

Att kravnivån enligt vissa spelare skulle vara för hög har Nordling svårt att förstå. Sjundeå IF:s herrlag spelar i högsta serien, FM-ligan, och för att klara sig på den nivån måste man enligt Nordling träna minst fem gånger i veckan.

- Det är väl miniminivån man måste hålla om man sysslar med elitidrott. Själv tycker jag att man borde träna mera än så, absolut inte mindre.

Teddy Nordling följer med matchen och viftar vilt.
Teddy Nordling under pågående match säsongen 2019-20. (Arkivbild) Teddy Nordling följer med matchen och viftar vilt. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollstränare,Västnyland,Hangö,Sjundeå if (Handboll),Sjundeå,Teddy Nordling

Nordling poängterar att det kommer perioder under en säsong då man tränar mindre, men då spelar laget flera matcher.

- Det finns ju en möjlighet att mina krav på vad spelarna ska prestera har varit för höga. Jag vet inte hur det ligger till, för det har ingen förklarat för mig.

Han säger att han givetvis blev besviken då han fick samtalet och fick höra att han är uppsagd.

- Men mest av allt blev jag förvånad. Vad hände här nu, frågade jag, för jag var helt oförberedd på det här.

Ingen hade antytt att någonting sådant här var i görningen.

- Jag hade varit på landslagsläger veckan innan och så kom samtalet.

Inga möten eller diskussioner

Nordling säger att han kan förstå om föreningen hade hänvisat till utebliven framgång eller någonting annat som har med resultatet att göra.

- Det märkliga är att vi inte har haft några som helst diskussioner eller möten om att jag borde ändra på mig eller att jag borde sänka kravnivån.

- Det fanns ingen kommunikation överhuvudtaget. Uppsägningen kom som en blixt från klar himmel.

Nordling säger att han varit helt ovetande om att någon i laget eller föreningen inte har gillat hans träningsmetoder.

FM-brons under första säsongen

Nordling upplever att kommunikationen mellan honom och föreningen under de dryga två år han tränat laget ändå fungerat bra.

Under första säsongen Nordling fungerade som huvudtränare för SIF:s herrlag vann laget brons. Hans andra säsong vid rodret avslutades abrupt i mars på grund av coronaepidemin.

Under innevarande säsong har SIF-herrarna vunnit två av sex spelade matcher.

- Vi har haft bud på flera poäng än vi fått. Egentligen är det endast matcherna mot Dicken och Cocks där vi inte hade någon chans att vinna.

Fortsätter med landslaget

Teddy Nordling säger att han fortsätter som assisterande tränare i herrlandslaget och kommer att gå tredje steget i tränarutbildningen i januari.

Finlands landslagstränare i handboll, Ola Lindgren och Teddy Nordling.
Samarbetet mellan landslagstränarna Ola Lindgren och Teddy Nordling fortsätter. Finlands landslagstränare i handboll, Ola Lindgren och Teddy Nordling. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Ola Lindgren,Teddy Nordling

Nordling småskrattar åt frågan om han redan har något nytt tränarjobb i sikte.

- Nej, det har jag inte hunnit fundera på. Det skulle väl vara konstigt om jag skulle ha några klara planer.

Han har en hälsning till spelarna i Sjundeå IF:s herrlag i handboll:

- Jag är glad över att ett flertal spelare har hört av sig och förundrat sig över vad som hände. Jag känner tacksamhet över att de hört av sig, säger Teddy Nordling.