Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar har en misstänksammare och trotsigare attityd än tidigare mot polisen

Överkonstapel Matti Pippola utanför polishuset i Åbo.
Matti Pippola har arbetat som polis i 30 år. Han leder nu fältövervakningsgruppen som är specialiserad på ungdomsarbete. Överkonstapel Matti Pippola utanför polishuset i Åbo. Bild: Arash Matin / Yle Polis

Grupper av ungdomar skapar oro på gatorna i Helsingfors och närliggande förorter nattetid. Helsingin Sanomat har rapporterat om 100-150 ungdomar som är benägna till våldsbrott mot jämnåriga. I Åbo är situationen inte lika dramatisk, säger överkonstapel Matti Pippola. Det vill ändå inte betyda att Åbos ungdomar är utan problem.

Eftersom Åbo jämförelsevis är en mycket mindre stad än Helsingfors, är också problemen mindre. En av orsakerna till att liknande fall inte inträffar i Åbo är att unga inte har platser i centrum där de har möjlighet att samlas i stora mängder, säger överkonstapel Matti Pippola, som leder fältbevakningsgruppen som specialiserar sig på ungdomsarbete.

- Unga umgås i mindre grupper på skolgårdar, innergårdar och i privata hem, säger Pippola.

Det största problemet i regionen som under de senaste två åren kommit fram har varit hemliga fester. Ungdomarna hyr en lokal, säljer biljetter för evenemanget och sprider ordet via sociala media. Inga säkerhetsåtgärder vidtas, vilket i sin tur leder till att objudna gäster dyker upp.

Ung kvinna dricker och röker.
Hemliga fester är ett problem, tycker polisen. Ung kvinna dricker och röker. Bild: Copyright 2011-2012 Kozzi.com alkoholdrycker,alkoholism,alkoholkonsumtion,alkoholberoende,alkohol (njutningsmedel),tobaksrökning,ungdomar,kvinnor,flickor,unga vuxna,tonåringar,vin,cigaretter,vinflaskor

- Vi har märkt att det är frågan om en grupp på 10-15 pojkar som kommer till festerna för att uttryckligen försöka få igång gräl, stjäla och förstöra egendom. De har heller ingen respekt för polisen och är rent sagt arroganta, förundrar sig Pippola.

Till skillnad från fallen i Helsingfors säger Pippola att grupperna inte direkt domineras av ungdomar med invandrarbakgrund, utan att de består av en blandning av personer från olika bakgrund.

En ny attityd mot polisen

Pippola påpekar att han märkt av en ny attityd från unga gentemot polisen. Den är misstänksammare och trotsigare än vad den varit tidigare.

- De upplever att eftersom de är 15 år eller yngre, så kan inget rå på dem. Det är viktigt att ta itu med de här problemen så tidigt som möjligt för att inte konsekvenserna ska bli för långvariga, säger Pippola.

Överkonstapel Matti Piippola
"Att få tag på droger via nätet är lättare än att få mellanöl i butiken" - Matti Pippola, Överkonstapel vid Polisinrättningen i sydvästra Finland. Överkonstapel Matti Piippola Bild: Arash Matin / Yle Polis,Matti Piippola

Enligt Pippola skiljer sig reaktionen mot polisen mellan Åbo centrum och längre ut i förorterna. På platser där polisen inte syns till så mycket springer unga genast iväg så fort de får syn på en polisbil, fastän de inte gjort något synbart fel. På orter som polisen å andra sidan ofta besöker stannar unga kvar på platsen och diskuterar.

De största utmaningarna

Överkonstapel Pippola är av den åsikten att det för tillfället finns två stora utmaningar för ungdomar i regionen. Den första är rusningsmedlens lättillgänglighet. Den andra är den försvinnande språkkunnigheten.

- Att få tag på droger via nätet är nu lättare än att köpa mellanöl i butiken. Vi har sett att unga använder mindre och mindre alkohol, men allt mer droger.

Pippola säger att om han inte själv var polis skulle han säkert inte själv förstå hur enkelt det är att skaffa sig droger via nätet.

Polis undersöker väska
Unga får lätt tag på droger. Polis undersöker väska Bild: Yle ungdomar

Den andra stora utmaningen är språket. Ungdomars läs- och skrivförmågor har gått neråt och en brist på kommunikationsfärdigheter kan leda till andra problem i framtiden.

- När unga kommer till mig och frågar vad de måste göra för att bli polis säger jag att de måste läsa böcker. Den fysiska delen av inträdesproven är jämförelsevis lätt. En stor del av vilket arbete som helst är att kunna uttrycka sig, säger Pippola

Till föräldrar ger Pippola, som själv har fem söner, följande råd.

- Man ska faktiskt vara en förälder och inte deras kompis. En blandning av 95 % kärlek och 5 % regelmässig disciplin är vad som krävs. Sätter man in tillräckligt med arbete tidigt så bär det frukt senare.

Läs också