Hoppa till huvudinnehåll

W Series samarbetar med formel 1 – blir supportklass: ”En språngbräda för kvinnliga förare”

Emma Kimiläinen i W Series.
Emma Kimiläinen tävlar i W Series. Emma Kimiläinen i W Series. Bild: W Series Emma Kimiläinen,W Series,bilsport,racerförare

W Series och formel 1 har tagit ett stort steg närmare varandra. W Series blir supportklass för F1 från och med 2021. Hela säsongen kommer därmed att köras i samband med F1:s tävlingshelger.

Tävlingskalendern för 2021 är ännu inte klar, men Emma Kimiläinen och konkurrenterna i W Series kommer att visa upp sig på den största scenen. W Series blir en officiell supportklass till formel 1.

Åtta tävlingar kommer att köras under GP-helger. Kontraktet gäller från och med 2021 är mångårigt.

– Formel 1 är med marginal den största motorsportserien och ett samarbete har alltid varit vår målsättning. Vår räckvidd och inflytande kommer att öka avsevärt nu, säger W Series-chefen Catherine Bond Muir i ett pressmeddelande.

Serien gjorde debut 2019 då sex tävlingar kördes runt om i Europa. 2020 var det tänkt att W Series skulle vara supportklass för formel 1 vid USA:s och Mexikos GP men planerna gick om intet på grund av coronapandemin.

W Series ställde också in hela säsongen 2020.

– Allt som gjorde W Series så populärt och framgångsrikt 2019 kommer att bestå. Bilarna kommer att vara identiska och tävlingarna blir tajta.

– W Series kommer att underhålla men vi vill också att det ska bli en språngbräda för kvinnliga förare som siktar på en professionell karriär. Närheten till formel 1 kommer att hjälpa och förbättra den processen, säger Bond Muir.

En viktig faktor är också att förarna nu kan samla poäng till superlicensen som krävs i formel 1. Ingen kvinna har tävlat i formel 1 sedan Lella Lombardi 1976.

– Vi anser att det är oerhört viktigt att ge alla chansen att nå den högsta nivån. Samarbetet visar vår beslutsamhet och vikten av att bygga en större mångfald inom sporten, säger F1:s sportchef Ross Brawn.

Läs också