Hoppa till huvudinnehåll

Allt tyder på att HIFK Fotboll är snart tillbaka i inhemsk ägo – Perret: "Så ser det ut, men vi söker ytterligare finansiärer"

Jani Bäckman firar HIFK:s 2–0-mål.
Allt tyder på att HIFK Fotboll övergår i inhemsk ägo. Jani Bäckman firar HIFK:s 2–0-mål. Bild: Matti Raivio/All Over Press Jani Bäckman,HIFK Fotboll

Det verkar finnas en hel del intresse för att ta tillbaka saken i egna händer, säger HIFK Fotbolls vd Christoffer Perret. Flera finansiärer har redan anmält sitt intresse, ännu fattas cirka 300 000 euro för att säkra ligalicensen nästa säsong.

Läget just nu är att klubbens kinesiske huvudägare vill förhandla om avtalet med HIFK Fotboll. Lucas Chang Jin vill sänka sin insats och öka samarbetet med den danska klubben Vejle, som han också har ett intresse i.

Klubbens minoritetsägare är inte beredda att svälja de nya villkoren, utan kartlade läget för att hitta nya finansiärer.

Vid ett virtuellt möte på torsdagen fick ägarna svara på två frågor: "Är du villig att ställa upp som en av 20 huvudfinansiärer som är villig att lägga in 20 000 euro dels nu och framöver vid behov". Och "är du villig att ställa upp med en annan summa och ta över kontrollen i inhemska händer igen".

Enligt Perret var intresset glädjande stort.

– Ingenting är ännu i mål, men vi har fått ihop hälften av de här 20 och vi har fått ihop över 100 000 euro med låga estimat räknat, säger Perret till Yle Sporten.

Enligt beräkningarna behöver HIFK Fotboll sammanlagt 400 000 euro för att säkra finansieringen och klara villkoren för att behålla ligalicensen.

Säkrar ligalicensen med lånta pengar

Perret berättar vidare att förhandlingarna med den kinesiske huvudägaren Lucas Chang Jin fortsätter i eftermiddag, men inget tyder på att han skulle vara på väg att ändra sig. Sannolikheten för att HIFK Fotboll återgår i inhemsk ägo är väldigt stor.

– Det vill jag också understryka att vi är inte ovänner på något vis, säger Christoffer Perret. Han är en förnuftig person och ser på det här som en affärstransaktion och -verksamhet. Han vet också att han inte kan göra det här ensam.

På måndag ska HIFK Fotboll lämna in pappren för att få en förnyad ligalicens. Att hinna få 400 000 euro på kontot före det är inte realistiskt. Men det finns en plan.

– Vi har förhandlat och säkrat ett lån, där vi som förening kan gå in och ta över hans aktier och stärka bolaget så att vi fyller licenskraven och sedan förhandla om detaljerna med de nya investerarna och få in dem och betala tillbaka lånet.

Läs också