Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanska medier utropar Biden till segrare i Georgia och Trump i North Carolina – Trump: ''Tiden får utvisa vem som är i Vita huset i framtiden''

Man i blå kostym och röd slipps står framför amerikansk flagga. Mannen är USA:s president Donald Trump.
Biden har nu 306 elektorsröster och Trump 232, enligt flera amerikanska medier. Man i blå kostym och röd slipps står framför amerikansk flagga. Mannen är USA:s president Donald Trump. Bild: EPA-EFE/All Over Press Donald Trump

Demokraternas Joe Biden vinner Georgia, och sittande president Donald Trump vinner North Carolina, förutspår CNN, NBC och New York Times. Det här innebär att Biden nu har 306 elektorsröster, mot Trumps 232. Delstaterna var de sista oavgjorda.

Associated Press rapporterar att Trump vinner North Carolina, men har ännu inte förutspått att Biden tar hem vinsten i Georgia.

Fox News har inte ännu rapporterat om att delstaterna avgjorts.

Därför rapporterar olika medier olika resultat

I USA finns inte en officiell valmyndighet utan det är de stora mediehusen, bland andra Associated Press, CNN, NBC och Fox News, som håller koll på statistiken och utropar vinnaren. Därför ser grafiken olika ut i olika mediehus, eftersom principerna varje mediehus har för att utropa vinnaren i varje delstat helt enkelt är olika i olika mediehus. Yles data väntar in resultat från minst tre mediehus förre man deklarerar att en kandidat har vunnit.

Alla delstater har olika lagar för hur röster ska räknas. På många håll räknas poströsterna manuellt efter att vallokalerna har stängt och man får posta poströster ännu på valdagen vilket gör att det kan ta många dagar innan alla röster kommer fram. Det här gör att rösträkningen kan att pågå länge efter att medierna har utropat vinnaren. Är resultatet jämnt kontrollräknas dessutom alla röster.

I år tar det ännu längre än tidigare eftersom rekordmånga amerikaner poströstat.

I Georgia kommer dock rösterna att räknas om, eftersom marginalen är ytterst liten. Ifall Biden kammar hem vinsten också efter att rösterna räknats om är han den första demokraten att vinna delstaten på nästan 30 år.

Senast en demokrat vann Georgia var år 1992, då Bill Clinton fick delstatens elektorsröster.

Trump ledde till en början i Georgia, men Biden lyckades vända delstaten efter att förhands- och poströsterna från delstatshuvudstaden Atlanta och dess förorter räknats.

North Carolina är traditionellt röd, alltså republikansk, och från och med 1972 har delstaten endast två gånger röstat på demokraternas kandidat - år 1976 och 2008.

Sent i går utropade amerikanska medier Biden till vinnare också i Arizona. Det innebär att Biden är den första demokraten att vinna delstaten sedan Bill Clinton år 1996.

Biden utropades till vinnare av det amerikanska presidentvalet redan i lördags, då flera medier rapporterade att han fått över 270 elektorsröster - vilket är gränsen man måste nå för att bli president.

Trump ordnade presskonferens i kväll

Trump har inte ännu erkänt sig besegrad i presidentvalet, utan har hävdat att valet präglats av fusk.

Det finns ändå inga som helst bevis för att det skulle ha förekommit valfusk, uppger både landets federala valmyndighet och de olika delstaternas valmyndigheter i ett gemensamt utlåtande.

Vid klockan 23 ställde Trump sig inför medierna för första gången sedan valförlusten.

Presskonferensen handlade om Trumpadministrationens vaccinprojekt Operation Warp Speed och dess framgångar.

Man i blå kostym och röd slipps håller presskonferens framför rad med amerikanska flaggor. Mannen är USA:s president Donald Trump.
Kvällens framträdande var det första sedan Joe Biden utropades till vinnare i valet. Man i blå kostym och röd slipps håller presskonferens framför rad med amerikanska flaggor. Mannen är USA:s president Donald Trump. Bild: EPA-EFE/All Over Press Donald Trump

Trump upprepade det han redan tidigare sagt: Hans administration kommer på inga villkors vis gå in för en nedstängning.

Han kommenterade inte direkt valresultatet eller konkurrenten Joe Biden under presskonferensen. Däremot antydde han att det inte är upp till honom vem som är i Vita huset i januari.

– Den här administrationen kommer inte att gå in för en nedstängning. Förhoppningsvis, vad som än händer i framtiden, vem vet vilken administration det kommer vara - jag antar att tiden får utvisa det, men den här administrationen kommer inte stänga ned samhället, sa Trump.

Det är det närmaste Trump hittills kommit till att erkänna sig besegrad.

Trump besvarade inga frågor i slutet av presskonferensen, utan gick tillbaka in i Vita huset genast då den var över - trots ropande reportrar som bland annat undrade när han kommer erkänna att han förlorat.

Källor: CNN, NYT, AFP, AP