Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset dödar 400 personer dagligen i Ryssland – massvaccinering planeras efter nyår

En man och en kvinna med munskydd. Mannen har dragit ner sitt skydd så att näsan inte är täckt. Personerna står framför Vasilijkatedralen som är ett känt landmärke i Moskva.
I Moskva sker undervisningen i många universitet på distans och från och med veckoslutet måste barer och restauranger stänga tidigare. En man och en kvinna med munskydd. Mannen har dragit ner sitt skydd så att näsan inte är täckt. Personerna står framför Vasilijkatedralen som är ett känt landmärke i Moskva. Bild: /All Over Press Moskva,Munskydd,Ryssland,coronavirus,Vasilijkatedralen

I Ryssland fortsätter coronafallen att öka rejält medan sjukvården belastas allt hårdare. Myndigheterna inför nu striktare restriktioner samtidigt som en massvaccinering planeras till januari.

– Vi kommer att göra allt för att undvika en nedstängning av samhället som vi hade i våras, sa guvernör Aleksandr Beglov i Rysslands radio den här veckan.

Beglov är guvernör i Rysslands andra största stad S:t Petersburg. Regionen visar för närvarande upp den mörkaste coronatrenden – antalet nya fall har fördubblats bara på två veckor och dödsstatistiken är landets sämsta.

– Vi kommer att införa nya restriktioner efter behov, fortsatte han. Men invånarna måste vara beredda på allt, för antalet sjukhusbäddar är inte oändligt.

Smittspridningen i Ryssland fortsätter att eskalera. Nästan varje dag slår landet nya antirekord, både i antalet smittade och döda.

I dagens läge registrerar man över 20 000 smittade varje dag, medan omkring 400 personer dagligen dör i covid-19. Det här är dubbelt så stora siffror jämfört med den första vågen i våras.

En medelåldersman står och pratar i en mikrofon. Bakom honom ses en annan man med munskydd.
Aleksandr Beglov, S:t Petersburgs guvernör. En medelåldersman står och pratar i en mikrofon. Bakom honom ses en annan man med munskydd. Bild: /All Over Press Ryssland,St Petersburg,Alexander Beglov

S:t Petersburg krisar

För närvarande är minst 80 procent av sjukhusbäddarna för covidpatienter i S:t Petersburg upptagna. Ifall samma takt fortsätter tar platserna slut i början av december.

Bara för några veckor sen försäkrade stadens myndigheter att sjukvården klarar av till och med ett värsta möjliga scenario utan strikta restriktioner. Idag har retoriken förändrats.

– Bara några steg till och vi tvingas stänga ned samhället, medgav viceguvernör Jevgenij Jelin när han nyligen träffade representanter för stadens näringsliv.

Det enda sättet att stoppa trenden är att folk begränsar sin sociala aktivitet och att de följer reglerna enligt Jelin.

En person i skyddsdräkt, plasthandskar, visir och munskydd hjälper en coronapatient i rullstol in i en bil. Patienten har en syremask med tillhörande syretub.
En patient eskorteras av hälsovårdspersonal till en specialavdelning för coronaviruspatienter i Moskva. En person i skyddsdräkt, plasthandskar, visir och munskydd hjälper en coronapatient i rullstol in i en bil. Patienten har en syremask med tillhörande syretub. Moskva,Munskydd,Ryssland,coronavirus

Personer i riskgrupperna tvingas stanna hemma

Efter en försiktig höst introducerar nu myndigheterna i S:t Petersburg allt fler restriktioner i ett försök att äntligen kväsa spridningen av coronaviruset.

I går på torsdagen lade staden fram en rad nya åtgärder som gäller från nästa vecka.

Den största förändringen är att personer äldre än 65 år nu tvingas sitta hemma i karantän. Samma regel gäller de med kroniska sjukdomar. Dessutom måste alla tillställningar med fler än 50 personer godkännas av myndigheterna, inklusive kultur- och idrottsevenemang.

Även Moskva har gått in för nya restriktioner i takt med att allt fler tas in på sjukhus. Från och med den här helgen måste barer, restauranger och klubbar hålla stängt nattetid, medan många universitet övergår till distansundervisning.

De nya reglerna gäller till mitten av januari.

En kvinna, en flicka och en man poserar framför en färggrann katedral i Moskva. Personerna har varma ytterkläder på sig och alla tre bär munskydd.
Ifall man hör till en riskgrupp på grund av sjudom eller är över 65 år gammal, måste man snart stanna hemma om man bor i S:t Petersburg. Den här bilden är ändå tagen i Moskva. En kvinna, en flicka och en man poserar framför en färggrann katedral i Moskva. Personerna har varma ytterkläder på sig och alla tre bär munskydd. Moskva,Munskydd,Ryssland,coronavirus

Ryskt vaccin skyddar bättre än amerikanskt - enligt myndigheterna

I onsdags publicerade institutet Gamaleja i Moskva nya resultat för Rysslands första vaccin Sputnik-V. Rapporten ses som en del av Moskvas globala marknadsföringskampanj för vaccinet.

Enligt institutets pressmeddelande skyddar vaccinet till 92 procent mot covid-19.

Det ryska institutets rapport verkade vara ett direkt svar på den amerikanska läkemedelstillverkaren Pfinzers meddelande tidigare i veckan. Enligt Pfinzer och dess tyska samarbetspartner skyddar deras vaccin mot covid-19 till 90 procent.

Uppgifterna från Moskva är preliminära och kan inte bestyrkas.

Institutet har lovat publicera data från den tredje fasen där 20 000 frivilliga som bäst deltar. När den rapporten kommer framgår inte i pressmeddelandet.

I förgrunden syns en man suddigt. Han har på sig ett munskydd, men har dragit munskyddet för långt ner så att näsan inte täcks. Kameran fokuserar på en automat i bakgrunden. I automaten syns förpackningar med engångsmunskydd.
På metrostationer i Ryssland finns automater där man kan köpa engångsmunskydd. I förgrunden syns en man suddigt. Han har på sig ett munskydd, men har dragit munskyddet för långt ner så att näsan inte täcks. Kameran fokuserar på en automat i bakgrunden. I automaten syns förpackningar med engångsmunskydd. Bild: /All Over Press Munskydd,Ryssland,coronavirus,Jekaterinburg

Massvaccinering efter nyår?

– Våra resultat gör det möjligt att börja vaccinera den ryska befolkningen redan i januari eller februari, förklarade institutets direktör Aleksandr Ginsburg till nyhetsbyrån Interfax.

Institutet planerar tillverka minst 400 000 doser i november. Efter årsskiftet vill man tillverka sex miljoner doser i månaden.

– Vi måste vaccinera minst 70 procent av befolkningen för att stoppa epidemin, sa Ginsburg. Ett mål som tar tio månader att nå efter att en massvaccinering inletts.

Ryssland har stora förhoppningar på coronavaccinet även som exportvara.

Enligt Moskva har 50 länder visat intresse att köpa det ryska vaccinet, bl.a. Indien, Brasilien, Mexiko och Egypten. Ryssland planerar tillverka 500 miljoner doser årligen med produktion även i andra länder.

Källor: Meduza, Bloomberg, Fontanka, Interfax, Radio Ryssland