Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 13.11.2020

Vaasan keskussairaalan drive in -koronatestauspisteen opasteet.
Vaasan keskussairaalan drive in -koronatestauspisteen opasteet. Bild: Hans-Mikael Holmgren / Yle Vasa,Coronatestning,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Vasa centralsjukhus,Vasa sjukvårdsdistrikt,COVID-19,vägvisare

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Fyra nya fall inom Soites område, alla i Kronoby

I Kronoby har fyra nya fall av covid-19 påträffats. De fyra hör till en tidigare känd smittkedja som det rapporterades om på torsdagen. Totalt har nu sju personer smittats vid en massexponering på en familjeträff.

I exponeringen ingår en avdelning på ett seniorboende och en arbetsplats. Ungefär 60 personer har exponerats.

För att få stopp på smittspridningen rekommenderar vårdsamkommunen Soites infektionsläkare Marko Rahkonen att man i Kronoby undviker samlingar och fritidsintressen under den kommande veckan.

Incidenstalet i Mellersta Österbotten är nu 17,9 smittade per 100 000 personer i distriktet under de senaste 14 dagarna. Distriktet befinner sig på epidemins basnivå.

Under hela pandemin har 107 personer konstaterats ha covid-19 i Mellersta Österbotten.

Tio nya fall i Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar på fredagen om tio nya fall av covid-19 inom distriktet. Totalt har nu 1037 personer testat positivt.

Incidenstalet är nu 54 smittade per 100 000 personer i distriktet under de senaste 14 dagarna. Distriktet befinner sig i den så kallade accelerationsfasen.

Under torsdagen togs 170 tester, totalt har 24 546 coronatester gjorts.

Fyra nya fall i Södra Österbotten

Inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har Fyra nya fall av covid-19 påträffats under det senaste dygnet.

Tre av fallen hör till en tidigare känd smittokedja.

Sammanlagt har 190 fall konstaterats inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Inga patienter vårdas på sjukhus för covid-19.

Allt som allt har 42 350 coronavirustester tagits i Södra Österbotten, under torsdagen togs 396 prover.

Läs också