Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset släcker inte Östnylands lucias ljus - i år samlas medel för ensamma äldre

en mänsklig hand tänder ett rött blockljus
Fjolårets Östnylands lucia får sprida ljus i år igen. en mänsklig hand tänder ett rött blockljus Bild: Mostphotos ljus (konkret icke-levande objekt),Värmeljus,Julljus,levande ljus

Längtar du efter vacker luciasång och ljus i mörkret? Den östnyländska luciatraditionen lever vidare i lite annorlunda form i år, men stämningen tar inte ens ett envist coronavirus kål på.

- Det blir ingen traditionell luciakröning i år, men Yle Östnyland filmar en video där fjolårets luciatrio sjunger julsånger, berättar Yle Östnylands regionchef Mikael Crawford.

Videon strömmas via nätet och publiceras den 13 december på Yle Östnylands och tidningen Östnylands webbplatser.

- Luciatrion sjunger några av de mest älskade sångerna som vi spelar in i Borgå domkyrka. Det är vår luciahälsning till alla, och den kan fritt laddas ner och användas för att skapa luciastämning på luciadagen, säger luciapappa Kent Lang.

Osäkert med uppträdanden inför publik

Luciastämning ska det alltså bli i regionen, men med ett lite annorlunda upplägg än vanligtvis.

Orsaken är förstås coronaepidemin, som leder till att det inte blir ett luciaval med tillhörande kröning. Kröningen skulle lätt samla hundratals människor på samma plats.

Fjolårets luciatrio med lucia Lisa Rönnberg och tärnorna Elvira Illman och Matilda Klemets har lovat lussa för östnylänningarna för andra året i rad.

Östnylands lucia 2019 på Rådhustrappan i Borgå
Från vänster Elvira Illman, Lisa Rönnberg och Matilda Klemets under kröningen vid Gamla rådhustorget i Borgå 2019. Östnylands lucia 2019 på Rådhustrappan i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Lucia,luciakröning

Det blir ändå inte hundratals uppträdanden, vilket luciatrion vanligtvis är bokad för.

- Eventuellt kan luciatrion uppträda någonstans också i år, bara vi kan garantera säkerheten. Men vi får se hur det blir med den saken, säger Kent Lang.

Flickorna har redan börjat öva tillsammans igen.

Vill lindra speciellt äldres ensamhet

En viktig del av lussandet är luciainsamlingen, som ordnas även i år. Målet för årets insamling är program som arrangeras för att lindra i synnerhet äldre människors ensamhet.

- Många har hört av sig och frågat om insamlingen. Man vill helt tydligt hjälpa, konstaterar Lang.

I år kan man delta i luciainsamlingen via sin telefon och då välja att donera två euro eller tio euro.

- Det går också att lämna in sitt bidrag till Borgåbygdens ungdomsförbunds kansli på Tingsgårdsvägen eller betala in direkt på luciakontot, säger Lang.

Förutom luciainsamlingen kan årets videohälsning med luciasånger förhoppningsvis också lindra äldres ensamhet.

- Vi hoppas att videon kan visas till exempel på äldreboenden som inte får besök av lucia i år, säger Mikael Crawford.

Östnylands lucia arrangeras av Borgåbygdens ungdomsförbund, tidningen Östnyland, Yle Östnyland och Aktiastiftelsen.

Så här deltar du i luciainsamlingen

  • Betala din donation genom att sätta in valfri summa på kontot FI7540501050027068.
  • Donation med sms: Om du vill donera 2 euro, skicka sms till numret 16155 och skriv meddelandet ÖN Lucia. Om du vill donera 10 euro, skicka sms till numret 16155 och skriv meddelandet 10 E ÖN.
  • Du kan också besöka Borgåbygdens ungdomsförbunds kansli på Tingsgårdsvägen 4 b i Borgå och betala valfri summa. Kansliet är öppet måndag-torsdag kl. 9.15-15.45.
  • Insamlingslov med numret RA/2020/1378