Hoppa till huvudinnehåll

"Det här den svåraste tiden som klubbarna någonsin har varit med om" – FM-ligan i ishockey kämpar för att slutföra säsongen, ”naiva” SHL tvingas spela inför tomma läktare

HIFK:s Emil Bemström och KooKoo:s Teemu Engberg ser på när KooKoos Kyle Platzer faller
Ligaklubbarna får skära i kostnaderna för att inte stå på huvudet när säsongen är över. HIFK:s Emil Bemström och KooKoo:s Teemu Engberg ser på när KooKoos Kyle Platzer faller Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Hockey,FM-ligan i ishockey

Hockeyligaklubbarna både i Finland och i Sverige siktar på att spela säsongen ut, trots att nuvarande publikrestriktioner skapar ett stort hål i kassan. I Finland är läget ändå klart bättre än i SHL, där man i praktiken fortsätter att spela inför tomma läktare.

För några veckor sedan lättade den svenska regeringen på restriktionerna. Men då smittoläget förvärrades, drog de regionala myndigheterna åt snaran igen.

I Norrbotten gällde det för Luleås säsongskortsinnehavare att hänga med i svängarna. Först gick klubben ut med beskedet om att de som löst in sina biljetter inte kan använda dem på grund av de nya restriktionerna.

Och sedan gick klubben ut med ett korrigerat besked.

Hoppa över Twitterpostning

Det här är bara ett exempel på hur SHL-klubbarnas vardag ser ut, då restriktionerna ändrar snabbt under pågående säsong. Just nu är situationen i klubbarna väldigt olika beroende på region.

– I dagsläget har vi klubbar som får ta emot 50 personer och vissa klubbar som kan ta emot 300 personer, berättar SHL:s vd Jenny Silfverstrand för Yle Sporten.

Den ekonomiska vinningen för de klubbar som får ta in 300 personer är försvinnande liten, men de kan åtminstone erbjuda säsongskortsinnehavarna en möjlighet att se matcher.

– Sedan finns det restaurangverksamhet och de följer restaurangreglerna, så det ser lite olika ut på de olika ställena, fortsätter Silfverstrand.

Då reglerna för restaurangverksamhet skiljer sig från reglerna för allmänna sammankomster, har en del klubbar som till exempel Rögle, byggt restaurangplatser på läktaren.

SHL ville ha det som i Finland

SHL har länge försökt få igenom en liknande lösning som i Finland, det vill säga att klubbarna skulle få ta in en viss procent av kapaciteten i hallen. Men de har inte lyckats.

Och då smittspridningen igen ökar i Sverige är det inte sannolikt att de svenska myndigheterna skulle lätta på restriktionerna, snarare tvärtom.

– Det största budskapet vi har nu är att få besked om fortsatt stöd. Det är huvudbudskapet nu, när vi har dialog gentemot politiker. säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand.

Jenny Silfverstrand på sitt kontor, i bakgrunden utsikt mot Globen i Stockholm.
Jenny Silfverstrand är vd för SHL Jenny Silfverstrand på sitt kontor, i bakgrunden utsikt mot Globen i Stockholm. Bild: Daniel Ivarsson Svenska hockeyligan,Jenny Silfverstrand

Enligt Silfverstrand har SHL-klubbarna mentalt förberett sig på att leva med stränga restriktioner säsongen ut, men då det samtidigt innebär att omsättningen sjunker med 30-50 procent är klubbarna i behov av stöd.

– Klubbar är beroende av de stöd man kan få idag. Vi har haft riktade stöd till kultur och idrott och de har varit väldigt nödvändiga.

Silfverstrand är hoppfull och säger att det finns en stor förståelse bland politiker i Sverige om den svåra situation som kultur- och idrott befinner sig i.

Med facit på hand var vi naiva, säger Silfverstrand

När klubbarna förberedde sig inför den här säsongen var coronapandemin redan ett faktum. I Finland satsade ligan på att gå igenom hur matchevenemangen kunde ordnas tryggt.

– I somras gick vi igenom vilkoren för att kunna arrangera matcher med klubbarna, myndigheterna samt städernas smittskyddsläkare och där har vi lyckats, säger ligans vd Riku Kallioniemi.

Kallioniemi påpekar ändå att det samtidigt också blev klart för klubbarna hur utmanande det kommer att bli att idka affärsverksamhet den här säsongen.

SHL:s vd Jenny Silfverstrand medger att man i Sverige länge hoppades att situationen skulle förbättras.

– Vi hade nog en annan bild av vad hösten och våren skulle innebära och vi var kanske naiva, det är lite svårt att säga det nu, men vi hade nog en förväntan att publikbilden skulle sett annorlunda ut efter sommaren.

Publik under ishockeymatch bär ansiktsskydd.
Det är ansiktsskydd som gäller i ishallarna i Finland. Publik under ishockeymatch bär ansiktsskydd. Bild: Vesa Pöppönen / AOP FM-ligan i ishockey,publik,ansiktsskydd

I Finland utreder FM-ligan vilka stödmekanismer som kunde bli aktuella för ligaklubbarna och Kalliomäki hoppas att man också ser klubbarna som betydande arbetsgivare på orten. Samt att ligaklubbarna skulle likställas med andra evenemangsproducenter som drabbats av pandemin.

Både i Finland och i Sverige varierar kubbarnas ekonomiska situation väldigt mycket från klubb till klubb. Vissa klubbar har ett starkt eget kapital och gör en förlust i år, men klarar smällen.

Medan andra har det svårt att nå ett positivt resultat ens under normala förhållanden och de kommer att få det tufft. Det framgår ur årets hockeyrapport av revisionsbolaget Ernst & Young, som gavs ut i våras både i Finland och i Sverige.

Hockeyligan i Finland har också ända från början kommunicerat att det inte går att spela inför tomma läktare.

– Det går att spela hockey inför tomma läktare, men inte med spelare som är proffs, konstaterar Kallioniemi.

Ambitionen är att spela säsongen ut

Just nu är man både i Sverige och Finland inställd på att spela säsongen ut, trots att klubbarna riskerar förluster i miljonklassen.

– Vi sitter och tittar på hur vi ska kunna genomföra säsongen på ett bra sätt, om vi behöver göra några justeringar i hur vi spelar, eller var vi ska hitta luckor om vi behöver flytta matcher, men vår ambition är att vi ska slutföra säsongen, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand.

Ifall någon av ligaklubbarna i Finland inte klarar av att genomföra säsongen på grund av ekonomiska orsaker, samlas ligastyrelsen för att dryfta frågan.

– Jag är säker på att det är det sista alternativet för klubben. Alla strävar nog till att kunna slutföra säsongen, påpekar Kallioniemi.

Riku Kallioniemi
Riku Kallioniemi har varit vd för FM-ligan sedan 2016 Riku Kallioniemi Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Riku Kallioniemi

För en tid sedan beslöt fotbollsligan att blåsa av säsongen efter grundserien. Ett liknande scenario är åtminstone ännu inte aktuellt i FM-ligan.

– Vi har lärt oss att allt kan hända, för ett halvår sedan beslöt vi att ingen vinner FM-guld. Men det skulle vi göra endast om vi var tvungna till det, eftersom hemmamatcherna har så stor betydelse för klubbarnas ekonomi, säger FM-ligans vd Riku Kallioniemi.

Läs också