Hoppa till huvudinnehåll

Glashalt då F1-veckoslutet körde i gång i Turkiet – Hamilton var upprörd medan Bottas tog det med ro: ”Det var roligt”

Charles Leclerc kör av banan i Turkiet.
Charles Leclerc var en av många förare som körde av banan. Charles Leclerc kör av banan i Turkiet. Bild: AOP Charles Leclerc

Max Verstappen var den snabbaste föraren under fredagens träningspass i Turkiet. Det stora samtalsämnet var emellertid den nyasfalterade och glashala banan i Istanbul. Lewis Hamilton var en av många förare som uttryckte sin oro inför söndagens GP.

VM-serien i formel 1 är tillbaka i Turkiet efter en paus på nio år. Banan är den samma som senast men har fått en ny beläggning.

Den nya asfalten i kombination med kallt väder ledde till att banan var oerhört hal. Förarna hade följaktligen svårt att bemästra sina bilar under fredagens träningar. Snabba accelerationer ledde till problem och otaliga förare snurrade av banan.

Lewis Hamilton: ”Det är skrämmande”

Max Verstappens klockades för dagens snabbaste tid under det andra träningspasset men noteringen var över tre sekunder långsammare än banrekordet från 2011.

Lewis Hamilton, som i praktiken redan säkrat segern i årets VM-serie var missnöjd över förhållandena. Lindrigt sagt.

– Det är en fantastisk bana, så jag förstår inte varför man spenderat miljoner på att göra om beläggningen. Det är som en isbana där ute.

– Det är skrämmande genom hela varvet. Det är skit med ett stort S, säger Hamilton till Autosport.

Bottas drog nytta av sin rallyerfarenhet

Hamiltons stallkamrat Valtteri Bottas var inte lika kritisk. Finländaren har deltagit i flera vinterrallyn i Lappland och utnyttjade de erfarenheterna i dag.

– Det hjälpte säkert. Det var långtifrån normalt i dag. Det var halt, men som tur är har jag kört i hala förhållanden tidigare. Men med en formel 1-bil har jag inte glidit omkring så här mycket tidigare. Det var helt roligt, säger Bottas till MTV.

Bottas var den tredje snabbaste föraren för dagen bakom Verstappen och Ferraris Charles Leclerc. Kimi Räikkönens snabbaste varv gav en 16:e plats i sammandraget.

Säsongens fjortonde VM-deltävling körs på söndag.

Läs också