Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Domen för skolattacken i Kuopio faller i dag – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Joel Marin sitter vid ett bord under rättegången mot honom. Bilden är från den 8 september 2020.
26-årige Joel Marin står åtalad för bland annat mord och 20 mordförsök. Joel Marin sitter vid ett bord under rättegången mot honom. Bilden är från den 8 september 2020. Bild: Sami Takkinen / Yle Skolattacken i Kuopio,rättegång,skolmassaker

God fredagsmorgon! Här listar vi fem nyheter att känna till den här morgonen.

EU funderar på att luckra upp krypteringen i meddelandeappar

EU:s inrikesministrar diskuterar i dag om myndigheter borde få tillgång till innehåll användare delar privat via Whatsapp, Telegram och liknande appar, för att bättre kunna motarbeta terrorbrott. Det skulle samtidigt inkräkta på den personliga integriteten.

Puhelin nuoren kädessä
Underrättelsetjänster inom unionen skulle vilja ha bättre möjligheter att kunna ta del av krypterad kommunikation som förs i meddelandeappar såsom Whatsapp, Telegram och Signal. Puhelin nuoren kädessä Bild: Jani Aarnio / Yle ungdomar,Snapchat,sociala medier,Some,smarttelefoner,Facebook,Mobiltelefoner och -apparater,WhatsApp

Ett dokument som har läckt ut från EU:s ministerråd och som bland annat Svenska Yle har tagit del av, tyder på att man inom unionen efterlyser sätt att kunna övervaka krypterade meddelanden.

Domen för skolattacken i Kuopio faller

I dag faller domen mot den man som attackerade ett yrkesinstitut i Kuopio förra året. En person dog och nio skadades i attacken.

Den 26-årige mannen står åtalad för bland annat mord och 20 mordförsök.

Åklagaren kräver livstids fängelse för mannen – medan försvaret menar att mannen var nedsatt tillräknelig vid tiden för dådet och att straffet därför borde bli lindrigare.

Snart ska alla räddningshelikoptrar ägas av staten

Hälften av landets räddningshelikopterbaser är i statlig regi år 2022, i och med att det statsägda Finnhems köpt Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab. Ogenomskinliga affärer väcker oro inför Finnhems följande drag.

FinnHEMS neongula helikopter flyger.
Finnhems har köpt Skärgårdshavets helikoptertjänst Ab, och styr därmed flygningarna i hela den södra halvan av landet. FinnHEMS neongula helikopter flyger. Bild: Matias Väänänen / Yle helikoptrar,räddningshelikoptrar,Finnhems,läkare,räddningsverksamhet,Tammerfors

I september köpte Finnhems Skärgårdshavets Helikoptertjänst (SHT), och affären slutfördes i rask takt. Nästa steg för Finnhems är att ta över resten av flygbaserna, och införskaffa egna helikoptrar.

Finnhems är ett statsägt bolag. Bokstäverna HEMS i bolagets namn står för Helicopter Emergency Medical Service – alltså räddningshelikoptertjänst. Helikoptern rycker ut i brådskande eller livshotande nödsituationer.

Ville Hupa: Trumprädda republikaner vägrar erkänna Joe Bidens valseger

Nästan en vecka efter att Joe Bidens seger i presidentvalet klarnat, vägrar Donald Trump fortfarande att erkänna en valförlust. Det är både väntat och oerhört.

Kommentarsbild på Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa bredvid USA:s president Donald Trump.
Synen på Trumps konfrontativa förhållningssätt varierar bland politiska bedömare i USA, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa i sin kommentar. Kommentarsbild på Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa bredvid USA:s president Donald Trump. Donald Trump,USA,ville hupa

Många republikaner har mer än ett skäl att stå vid presidentens sida också i förlustens ögonblick, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa i sin analys.

Näsdagen firas i dag

Sitcomen Född i farstun gör comeback i dag. Märta Westerlund och Simon Karlsson sällskap av skådespelare från hela landet för att i direktsändning improvisera en sitcom och samla in pengar för världens barn i samband med näsdagen 2020.

Följ hela direktsändningen på Yle Arenan nu på fredag 13.11 klockan 18–23. Via chat.yle.fi/svenska kan du påverka och ge förslag.

Näsdagen samlar in pengar för världens barn varje år. Idén kommer ursprungligen från Storbritannien där den första näsdagen ordnades redan 1988.

Väder

Molnigheten är riklig i en stor del av landet och lokalt förekommer duggregn, i norr även lätt snöfall. I landets södra och mellersta delar är det mulet och lokalt svagt regn kan förekomma. I landets östra del spricker molntäcket upp lokalt. Temperaturen är på dagen mellan 2 och 7 grader, på natten mellan 0 och +5 grader. Svag till måttlig vind omkring syd.

I landets norra del är det mulet och lokalt lätt snöfall eller duggregn kan förekomma. Temperaturen är mellan 0 och +5 grader, i norra Lappland mellan -2 och +2 grader. Svag till måttlig vind omkring syd.