Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 14-15.11.2020

En person utför ett coronatest på en patient som sitter i sin bil (endast bilen syns på bilden). Persoenn som utför testet har skyddsdräkt på sig.
En person utför ett coronatest på en patient som sitter i sin bil (endast bilen syns på bilden). Persoenn som utför testet har skyddsdräkt på sig. Bild: Silja Viitala / Yle oktober,2020,Messukeskus Helsinki,Helsingfors,Covid-19-provtagning,Coronatestning,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,coronavirus disease,Drive-in,Mehiläinen Oy,andningsskydd,Visir,skyddskläder

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Söndag 15.11: Fyra nya fall i Mellersta Österbotten

Under helgen har fyra nya fall av coronasmitta konstaterats inom Mellersta Österbottens sjukvårdsområde.

Den nya fallen hör till den tidigare kända smittkedjan i Kronoby. Det är frågan om en familjeträff där nu elva deltagare har konstaterats vara smittade. Smittkedjan har lett till en massexponering, sammanlagt 70 personer har exponerats.

Infektionsöverläkare Marko Rahkonen rekommenderar att invånare i Kronoby fortsättningsvis undviker att samlas i grupp eller delta i hobbyverksamhet. På det sättet kan coronasmittans framfart dämpas och nya fall undvikas.

Sammanlagt 111 personer har konstaterats ha covid-19 inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Söndag 15.11: Fem nya fall av covid-19 inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Antalet bekräftade coronafall är nu 1 057 stycken inom sjukvårdsdistriktet. Under senaste dygnet har fem personer testat positivt.

Incidenstalet, det vill säga antalet smittade per 100 000 invånare, är 48 för de senaste två veckorna. Det betyder att Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig epidemins accelerationsfas.

Under lördagen togs 101 nya prover. Sammanlagt har 24 831 prover tagits.

Vasa centralsjukhus fungerar som normalt just nu, men är i höjd beredskap på grund av pandemin.

Siffrorna från Vasa sjukvårdsdistrikt och THL skiljer sig från varandra eftersom fallen bokförs på olika sätt. THL registrerar fallen enligt den dag testet togs. Siffrorna uppdateras därför med fördröjning vartefter testresultaten blir klara. Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar hur många som testat positivt det senaste dygnet.

Söndag 15.11: Inga nya fall i Södra Österbotten, men 1-3 covidpatienter på sjukhus

Inga nya fall av covid-19 konstaterades inom distriktet under lördagen, antalet smittade är fortfarande 193.

Däremot har ett behov av sjukhusvård uppstått under senaste dygnet. Sjukvårdsdistriktet meddelar att 1-3 personer just nu behöver vård på sjukhuset på grund av covid-19.

164 personer testades under lördagen. Sammanlagt har 42 739 prover tagits.

Lördag 14.11: 15 nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Under senaste dygnet har 15 nya fall av covid-19 konstaterats inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Totalt har 1 052 personer smittats med coronaviruset.

Incidenstalet ligger nu på 52 fall per 100 000 invånare. Det betyder att sjukvårdsdistriktet fortfarande befinner sig i accelerationsfasen.

På fredagen togs 184 prover och det totala antalet tagna prover är 24 730.

Lördag 14.11: Tre nya fall inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt

Sedan fredagen har tre personer testat positivt för covid-19 inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Det totala antalet smittade är 193. Ingen behöver sjukhusvård på grund av covid-19 inom distriktet. 392 prover togs under gårdagen, sammanlagt har 42 616 prover tagits.

Läs också