Hoppa till huvudinnehåll

Finlands förkval flyttas fram: ”Bättre att spela senare då vi bara kan fokusera på det väsentliga”

Lotta Kulju i farten.
Lotta Kulju och resten av landslagsspelarna får vänta till våren för att få spela EM-kval. Lotta Kulju i farten. Bild: imago images / Newspix / All Over Press Finlands damlandslag i handboll

Det blir inga matcher mot Turkiet och Portugal i december för Finlands handbollsdamer. Det europeiska förbundet har valt att flytta fram kvalturneringarna till våren på grund av coronapandemin.

Under den första helgen i december var det tänkt att Finland skulle möta Turkiet och Portugal i VM-förkvalet. Matcherna skulle spelas i Turkiet och de två bästa lagen skulle gå vidare till nästa kvalrunda.

Men det blir ingen kvalturnering om några veckor. På grund av coronaläget har Europeiska handbollsförbundet valt att flytta kvalturneringarna till våren.

Nya matchdagar blir 19 – 21 mars nästa år.

– En kvalturnering ska vara den enda saken som laget koncentrerar sig på och så hade det inte varit under rådande omständigheter. Det är bättre att spela senare då vi bara kan fokusera på det väsentliga, säger assisterande tränaren Ken Sirenius i ett pressmeddelande.

Finland hade ett träningsläger under hösten, men spelarna var då uppdelade i två grupper i olika länder.

Då kvalturneringen nu flyttas får laget enligt förbundets pressmeddelande en större möjlighet att förbereda sig bättre. Det kommer ändå att dröja till nästa år innan laget samlas igen.

– Vi kommer inte att ha någon samling på det är årets sida. När vi nu vet när kvalturneringen spelas ska vi så snabbt som möjligt slå fast programmet för nästa år, säger Sirenius.