Hoppa till huvudinnehåll

Trumpsupportrar samlades i Washington för att demonstrera

Tusentals Trumpsupportrar rörde sig i dag i stora skaror genom Washington i protest mot valresultatet i presidentvalet.

Demonstranterna bar på fanor i rött, vitt och blått med Trumphyllande budskap.

Trumps anhängare demonstrerade i Washington 14.11.2020
Trumps anhängare demonstrerade i Washington 14.11.2020 Bild: AFP / Lehtikuva USA,demonstrationer,Donald Trump

Strax innan demonstrationen inleddes körde president Trump förbi i en bilkaravan för att titta på och vinka till sina anhängare.

Det har ordnats andra mindre pro-Trump-demonstrationer runt om i landet sedan det blev klart att Joe Biden hade segrat i presidentvalet.

De som stöder Trump utgörs av olika slags anhängare, bland dem också medlemmar i högerextrema rörelser som Oath Keepers-milisen och Proud Boys-gruppen.

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg i Washington säger att stämningen är nervös eftersom polisen har sagt att det finns beväpnade milisgrupper på plats, och att också radikala vänstergrupper har anlänt. Enligt Åsberg har polisen ändå än så länge lyckats hålla de här grupperna separerade.

Trump vägrar erkänna sig besegrad

Donald Trump har inte ännu erkänt sig besegrad i presidentvalet, och fortsätter att hävda att valet präglats av fusk.

Det finns ändå inga som helst bevis för att det skulle ha förekommit valfusk, uppger både landets federala valmyndighet och de olika delstaternas valmyndigheter i ett gemensamt utlåtande.

Källa: Reuters

Läs mera:

Amerikanska medier utropar Biden till segrare i Georgia och Trump i North Carolina – Trump: ''Tiden får utvisa vem som är i Vita huset i framtiden''

Demokraternas Joe Biden vinner Georgia, och sittande president Donald Trump vinner North Carolina, förutspår CNN, NBC och New York Times.