Ungdomsföreningarna i Österbotten har haft ett tufft år. Coronavirusets härjningar har lett till inställda evenemang, få möjligheter till talkoverksamhet, och de lokaler som vanligen hyrs ut står tomma.
– Vi ser att bokningarna av vår lokal, Bygdegården, har blivit mycket färre, men räkningar kommer varje månad ändå, säger Ida Strömfors, ordförande i Malax ungdomsförening.
Även Oravais ungdomsförening har sett en minskning i användandet av deras lokaler.
– Oravais ungdomsförening har både en föreningslokal, Oravaisgården, och en sommarpaviljong som båda brukar hyras ut. Tyvärr har mycket inhiberats, säger Ulf Johansson, styrlesemedlem i föreningen.

Pandemiläget gör det svårt att planera evenemang
När möjligheten att ordna evenemang har varit begränsad har ungdomsföreningarna satts under ännu större ekonomisk press.
– Vi har inte kunnat ordna alla evenemang som tidigare, så inkomsterna därifrån har också minskat, säger Ida Strömfors.
Att framtiden dessutom varit oklar med varierande restriktioner och begränsningar har gjort planeringen av evenemang komplicerad.
– Det är helt klart en knepig situation och man blir automatiskt försiktig med att planera saker, säger Ulf Johansson.
Föreningshusen blir lidande
Jonas Rönnqvist är verksamhetsledare vid Svenska Österbottens ungdomsförbund, takorganisation för österbottniska ungdomsföreningar. Han oroar sig över att föreningarnas ekonomi har blivit sämre till följd av pandemin.
– Det som lider på lång sikt är föreningarnas fastigheter som ständigt kräver underhåll och pengar. Sådant har det inte riktigt funnits resurser till nu, säger Rönnqvist.

Trots att coronapandemin har fört med sig svårigheter har Rönnqvist också sett ljuspunkter.
Han ser fördelar med att verksamheten delvis sker elektroniskt eftersom förbundet har ett stort verksamhetsområde från Karleby i norr till Kristinestad i söder.
– Till exempel hade vårt vårmöte fler deltagare via internet än vad det brukar ha när vi träffas fysiskt.
Nya evenemang och förhoppningar om framtiden
Rönnqvist hoppas att föreningarna snart kommer kunna återgå till att bedriva verksamhet på samma sätt som innan pandemin.
– Dels är det en mycket viktig fråga ekonomiskt, men minst lika viktig är den sociala biten, alltså att människor inte isoleras utan får delta i och organisera evenemang.
Trots ett kämpigt år med många motgångar, finns tron på framtiden inom föreningarna kvar.
– Vi kommer försöka ordna nya evenemang och anpassa de evenemang vi brukar ha så att det finns möjlighet att ordna någonting, säger Ida Strömfors vid Malax ungdomsförening.
Ulf Johansson vid Oravais ungdomsförening är inne på en liknande linje.
– Vi kan bara hoppas att läget runt coronapandemin lättar upp, att verksamheten kommer igång och framför allt att folk börjar våga delta i evenemang, säger han.
Artikeln är skriven av Sara Storbäck och Rico Liljedahl.
Texten är en del av ett övningsarbete i journalistik som medieettor vid Åbo Akademi i Vasa utfört på Yle Österbotten.