Hoppa till huvudinnehåll

Centerpartister i Lappland kräver minister Kiurus avgång, partiledningen slätar över

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru antaa haastattelua Säätytalon portailla.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP). Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru antaa haastattelua Säätytalon portailla. Bild: Petteri Bülow / Yle Regeringen Marin,Minister of Family Affairs and Social Services,Krista Kiuru,Ständerhuset,coronavirusutbrottet i Finland 2020,koronaviruspandemi,ansiktsmasker

Centern i Lappland kräver familje- och omsorgsminister Krista Kiurus (SDP) avgång. Partiordförande Annika Saarikko stöder inte kravet.

Lokala Centerpartister är missnöjda med Kiurus och Social- och hälsovårdsministeriets agerande vad gäller resebegränsningar.

Enligt Centern i Lappland har Kiuru inte tagit den lokala resebranschens oro på tillräckligt stort allvar, i samband med beslut om att begränsa resandet.

Reseföretagen går enligt ställningstagandet miste om 700 miljoner euro och 8 000 personer riskerar bli av med jobbet.

Direktiven som ges om resande måste enligt utlåtandet vara klara och förutsägbara. Linjen kan inte ändra varje halvår, heter det.

Partiledningen inte på samma linje

Centern i Lappland anklagar också Kiuru för att dröja med besked om huruvida förlossningsverksamheten vid Länsi-Pohja centralsjukhus i Kemi ska få fortsätta efter årsskiftet.


Centerns partiordförande, forsknings- och kulturminister Annika Saarikko skriver på Twitter att hälsan måste gå först. Det skulle enligt henne inte hjälpa näringslivet att Kiuru avgår.

Partiledningen stöder med andra ord inte kravet.

SDP: Kiuru har lyckats utmärkt

Det största regeringspartiet Socialdemokraterna reagerade snabbt på utspelet.

Enligt ett ställningstagande från partiets representanter i riksdagens social- och hälsovårdsutskott är det inte regeringens fel att det görs få utlandsresor till Lappland i år.

Både nu och i fortsättningen är finländarnas hälsa det viktigaste, anser Aki Lindén, Kim Berg, Heidi Viljanen och Ilmari Nurminen.

Minister Kiuru förtjänar regeringspartiernas fulla förtroende, skriver ledamöterna.

Tidningen Suomenmaa var först ute med nyheten.