Hoppa till huvudinnehåll

I Estland börjar nya coronarekommendationer gälla – men regeringen vill inte vara för sträng trots att smittan sprider sig snabbt

Passagerare på tåget mellan Tartu och Tallinn har ställt sig vid tågets dörr för att köa för avstigning.
Passagerare på tåget mellan Tallinn och Tartu väntar på att få stiga av. Estlands regering har länge rekommenderat att munskydd används, men debatten har varit slentrianmässig. Nu när smittan har spridit sig ordentligt har esterna börjat använda munskydd. Passagerare på tåget mellan Tartu och Tallinn har ställt sig vid tågets dörr för att köa för avstigning. Bild: Gustaf Antell Estland,tåg,tågtrafik,coronavirus,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Elron

I Estland har coronaläget snabbt blivit sämre. På två veckor har antalet smittade per 100 000 invånare stigit från 72 till nästan 200.

- Det börjar så småningom kännas som om människor förstår att situationen har blivit sämre, säger Liisi Põldots, intensivvårdssjuksköterska på Tartu universitetssjukhus.

På sjukhuset har de däremot ända sedan i våras varit säkra på att det kommer en andra våg. På intensivvårdsavdelningen har munskydden varit på hela tiden.

- Det är säkert svårt för dem som inte rör sig i sjukhusmiljö att förstå hur allvarligt läget vi står inför verkligen är, säger Põldots.

Hon betonar att unga människor lätt glömmer att vara försiktiga eftersom de själva inte drabbas hårt av covid-19 om de smittas.

Ungdomarna tänker inte på sina mor- och farföräldrar, eller ens på sina föräldrar, om föräldrarna är över 50 år gamla― Liisi Põldos, sjuksköterska

I takt med att incidensen, antalet smittade per 100 000 invånare, nu har stigit över 180 har ändå många ester blivit oroliga.

Intensivvårdssjuksköterskan Liisi Põldots ser bekymrat ner mot golvet när hon diskuterar coronaepidemins andra våg.
Intensivvårdssjuksköterskan Liisi Põldots ser bekymrat ner mot golvet när hon diskuterar coronaepidemins andra våg. Intensivvårdssjuksköterskan Liisi Põldots ser bekymrat ner mot golvet när hon diskuterar coronaepidemins andra våg. Bild: Gustaf Antell Sjuksköterska,Tartu ülikooli kliinikum,Tartu universitetssjukhus,gustaf antells intervjuobjekt

Från och med i morgon måndag införs regeringens nya uppdaterade rekommendationer för alla som befinner sig i Estland. Listan är sammanfattad av rundradiobolaget ERR:

Regeringens och hälsovårdsmyndighetens rekommendationer

  1. Tvätta händerna ofta och noggrant och om det inte är möjligt bör desinfektionsmedel användas
  2. Använd munskydd i kollektivtrafiken och i butiker, på teatern och på bio, på konserter och på konferenser
  3. Stanna hemma när du känner dig sjuk
  4. Nu är det inte tid för fester - kommunicera mer, men möts mindre
  5. Ladda ner HOIA-appen om du har en smarttelefon

Mer specifikt rekommenderas starkt att munskydd används i alla offentliga inomhusutrymmen.

Utanför hemmet återinförs också den så kallade 2+2-regeln, det vill säga håll två meters avstånd till andra och grupper på fler än två personer som inte bor i samma hushåll är inte att rekommendera.

- Var och en av oss har sin egen historia, men vårt mål är gemensamt, att hålla viruset under kontroll, säger president Kersti Kaljulaid, premiärminister Jüri Ratas och parlamentets talman Henn Põlluaas i ett gemensamt uttalande.

De fortsätter:

- Låt oss den här gången prova med så få förbud och kommandon som möjligt. Låt oss försöka att inte stänga ner landet. Vi försöker hålla skolorna och arbetsplatserna öppna.

Restauranger, barer och nattklubbar fortsätter att hålla öppet ända till midnatt. I sådana miljöer får grupper på upp till tio personer samlas.

På en restaurang i Tartu är kunderna såpass många att det snart blir svårt att upprätthålla 2+2-regeln. På restaurang behöver munskydd inte ännu användas.
På en restaurang i Tartu är kunderna såpass många att det snart blir svårt att upprätthålla 2+2-regeln. På restaurang behöver munskydd inte ännu användas. På en restaurang i Tartu är kunderna såpass många att det snart blir svårt att upprätthålla 2+2-regeln. På restaurang behöver munskydd inte ännu användas. Bild: Gustaf Antell Tartu,smittsamma sjukdomar,droppinfektion,restauranger,restaurangbranschen,Estland,hotell- och restaurangbranschen

Utgångspunkten är alltså att hitta den rätta balansen mellan att försöka stoppa coronavirusets snabba framfart och att stänga ner.

Många av de länder i Europa som har drabbats hårdast har infört strikta restriktioner, men med klena resultat.

Många länder har implementerat kontrollåtgärder i olika utsträckning. Vi ser ändå att smittan sprider sig utom kontroll oberoende av de använda åtgärderna― Joel Starkopf, krishanteringschef, Tartu universitetssjukhus

- När man använder munskydd är man ganska säker, säger allmänläkaren Karmen Joller, som också är styrelsemedlem på Allmänläkarnas förbund.

- Människor hostar och nyser inte så mycket mer, det är inte på modet. Ingen vill ha den sortens uppmärksamhet, säger Joller.

Hon anser att det är tryggt att använda kollektivtrafik så länge som det inte är överfullt och alla använder munskydd. Det är onödigt att ta bilen i stället för tåget.

- Tågen är sällan överfulla och det går att boka plats på förhand, säger hon. Samma gäller butikerna. Allt fler köper på nätet, så det är sällan trängsel i matbutiken. Det är tryggt att handla där.

Karmen Joller är en känd estnisk allmänläkare.
Karmen Joller säger att det tar fem-sex år innan vi vet vilken strategi som skulle ha varit den bästa. "Det finns andra måttstockar än antalet dödsfall", säger hon också. Karmen Joller är en känd estnisk allmänläkare. Bild: Gustaf Antell Estland,coronavirusutbrottet i Europa 2020,gustaf antells intervjuobjekt

- Det är bäst att ta till sig rekommendationerna som begränsningar, säger sjuksköterskan Liisi Põldots, och minska på fritidsaktiviteterna och umgänget med kompisarna.

Syftet med att följa rekommendationerna är att hålla virusets framfart inom någon sorts kontroll.

Men det går fortfarande relativt bra både för Estland och för Finland.

- Jag är lite rädd för att många tar lite för lätt på saken eftersom allt gick så bra i våras, säger Põldots. Det finns till och med de som tror att hela sjukdomen är påhittad.

Stora julfester bort, skolorna fortsätter som vanligt

Regeringen rekommenderar företagen att ställa in större julfester, men arbetstagare som arbetar inom en avdelning där alla sitter i samma utrymmen får ordna fest.

Skolorna ska hålla öppet tillsvidare och till och med om läget förvärras fortsätter de lägsta fem klasserna med närundervisning. Elever med särskilda behov ska också garanteras närundervisning.

Jobb är viktigare än nöje. Undervisningen är det sista vi lägger ner.― Irja Lutsar, professor i medicinsk mikrobiologi och virologi

På sjukhusen i Estland behandlas just nu ett åttiotal patienter för covid-19. Det är drygt hälften av de drygt 150 patienter som som mest behandlades när läget i april var som värst.

Anledningen är att sjukvården har lärt sig av erfarenheterna i våras. Det är i dag lättare att veta vem som behöver sjukhusvård och vem som kan ta hand om sig själv hemma.

Tartu universitetssjukhus fick i torsdags 22 nya ventilatorer och där säger de att de är beredda på att den andra vågen kan bli värre än den första.

En stor skillnad är att den förväntas bli betydligt längre, vilket gör att påfrestningen på sjukvården blir mindre också under smittspridningstopparna.

- Det finns tre risker vi måste hålla ett öga på, säger Joel Starkopf, som är krishanteringschef på Tartu universitetssjukhus. Den första är att viruset inte börjar sprida sig på sjukhuset.

Den andra är att det blir en sådan smittspridningstopp att sjukhuset måste ta sängplatser från andra avdelningar.

- Den tredje och mest aktuella är att sjukhuspersonalen smittas utanför sjukhuset, av familjen eller på sin fritid. Blir de sjuka eller måste vara i karantän kan vi drabbas av personalbrist.

Varningstexter om tillträde förbjudet utanför den intensivvårdsavdelning på Tartu universitetssjukhus där coronapatienter behandlas.
Tillträde förbjudet till den intensivvårdsavdelning där coronapatienterna vårdas. Varningstexter om tillträde förbjudet utanför den intensivvårdsavdelning på Tartu universitetssjukhus där coronapatienter behandlas. Bild: Gustaf Antell Tartu universitetssjukhus,Tartu,smittsamma sjukdomar,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,coronavirus,epidemier