Hoppa till huvudinnehåll

"Lewis Hamilton vill vinna en åttonde titel och kanske, kanske få ett rekord som aldrig kommer att slås" – Yle Sportens expert tror att F1-stjärnan kan bli odödlig

Lewis Hamilton firar segern i Turkiet.
Lewis Hamilton firar segern i Turkiet. Lewis Hamilton firar segern i Turkiet. Bild: XPB Images / AOP Lewis Hamilton

Det var en stor dag för Lewis Hamilton i Turkiet. Han vann formel 1-loppet, säkrade sin sjunde VM-titel och tog sin 94:e grand prix-seger. Under säsongen har britten redan slagit Michael Schumachers segerlopprekord (91) och nu tangerade han tyskens titelrekord.

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens var imponerad av Lewis Hamiltons insats.

– Vi journalister har ju använt alla superlativ som finns. För mig finns bara ordet mästare med stora bokstäver. Man kan diskutera om han är den bästa föraren genom tiderna. Omöjligt att säga. Den diskussionen kommer alltid att pågå. Jag tycker att man aldrig kan nämna en förare som den absolut bästa.

– Olika förutsättningar, olika bilar, olika tidsepoker. Men en sak är helt säker: Lewis Hamilton är utan tvekan en av de absolut bästa förarna som någonsin har kört formel 1 sedan VM instiftades 1950, säger af Petersens.

Hur ser din egen lista över tidernas bästa formel 1-förare ut?

– Jag skulle vilja sätta ett par förare på delad förstaplats. Ayrton Senna, Michael Schumacher och Lewis Hamilton.

– Sedan finns det ett par till som måste vara med. Jim Clark, som jag upplevde de sista åren innan han omkom, han är också med på en delad förstaplats. Niki Lauda, Alain Prost. De vill jag ha med på en delad förstaplats.

Är Lewis Hamilton tidernas bästa F1-förare?

Ja
53.4% (234 röster)
Nej
46.6% (204 röster)
Antal avgivna röster: 438

Är rekorden viktiga för Hamilton?

Hur viktigt tror du att det tangerade titelrekordet är för Hamilton?

– Själv säger han att han aldrig tänker på det. Men när man såg reaktionen då han satt kvar i bilen och glädjetårarna kom, så tror jag nog att det här betyder otroligt mycket.

Lewis Hamilton var rörd efter att ha vunnit loppet och säkrat sin VM-titel.
Lewis Hamilton var rörd efter att ha vunnit loppet och säkrat sin VM-titel. Lewis Hamilton var rörd efter att ha vunnit loppet och säkrat sin VM-titel. Bild: Clive Mason / Pool / AOP Lewis Hamilton

– Sedan säger han, nej, det tänker jag inte på. Ska vi kalla det för en vit lögn? Jag tror absolut att han tänker på det, han gläder sig åt det och är framför allt stolt över att ha lyckats. Att först vinna fler lopp än vad Schumacher gjorde och nu dela antalet VM-titlar med honom.

Hamilton saknar kontrakt för nästa säsong. Blir det en fortsättning i formel 1?

– Efter loppet i Imola sa han att han inte riktigt vet vad han ska göra i framtiden. Många tolkade det som att han kanske övervägde att sluta. Jag är övertygad om att han kommer att fortsätta. Det nya kontraktet kommer att skrivas ganska snabbt, säger af Petersens.

– Min uppfattning är att han ville vinna titeln först. Sedan börjar de allvarliga och riktiga förhandlingarna om det nya kontraktet. Kanske ville han också kunna ta titeln med i lönediskussionerna. Jag är övertygad om att han fortsätter i ett år till.

Lewis Hamiltons hund fick också bevittna brittens stora dag.
Lewis Hamiltons hund fick också bevittna brittens stora dag. Lewis Hamiltons hund fick också bevittna brittens stora dag. Bild: Clive Mason / Pool / AOP Lewis Hamilton

– Jag är helt övertygad om att han vill vinna den åttonde titeln och kanske, kanske få ett rekord som aldrig kommer att slås. Att vinna åtta titlar är otroligt svårt. 94 lopp är heller inte lätt.

– Till nästa säsong blir det inte stora förändringar på bilarna. Till säsongen 2022 kommer det däremot helt nya regler. Alla får börja om med nya bilar och motorer. Att en ny förare då ska kunna vinna nio titlar och närmare hundra lopp är omöjligt. Jag tror att Lewis kommer att vinna över hundra lopp och ta sin åttonde titel.

"Spelade poker med däcken"

Vad kan du säga om Hamiltons prestation i dag?

– Mästerlig. Det var intressant då det gick helt snett på träningen och i kvalet då det var blött. Sedan blev det torrt och då körde han upp sig. Han hade lite tur att folk snurrade här och där. Men det var inte många som bröt framför honom.

Lewis Hamilton (i mitten) vann, Sergio Perez (till höger) var tvåa och Sebastian Vettel (till vänster) trea.
Lewis Hamilton (i mitten) vann, Sergio Perez (till höger) var tvåa och Sebastian Vettel (till vänster) trea. Lewis Hamilton (i mitten) vann, Sergio Perez (till höger) var tvåa och Sebastian Vettel (till vänster) trea. Bild: xpbimages.com / AOP Lewis Hamilton,Sebastian Vettel,Sergio Pérez

– Han spelade poker med däcken och vann också det spelet. Det var en intelligent körning. Han behövde ju inte vinna. Valtteri Bottas var ju så långt bak att en blygsammare placering hade räckt för att säkra mästerskapet.

Hamilton körde länge med slitna däck. Hur kommenterar du det?

– Det är något som han har lärt sig under åren. För några år sedan behärskade han inte däcken. Han körde sönder dem fullständigt och förlorade många lopp, säger af Petersens.

– Men det var i början av karriären. Då han kom till Mercedes var Lauda med och hjälpte honom. Han lärde sig mycket och snabbt och därför är han också världsmästare för sjunde gången.

– Det räcker inte att köra så fort det går för att bli världsmästare. Man måste köra med insidan av skallen. Kunna köra fort men aldrig gå över gränsen och det är ytterst sällan som Lewis går över gränsen.

"För dig och mig hade det varit svårkört"

Det var inledningsvis utmanande blöta förhållanden i Turkiet. Hur tycker du att förarna bemästrade förhållandena?

– För dig och mig hade det varit mycket svårkört. Nu var det de 20 bästa förarna i världen. Okej, deras fart låg på över 200 km/h.

– Det var inte lätt. Många gled av men det var rena förarmisstag då de tryckte på gasen för snabbt vid utgången av kurvan. Det blev ändå inga större konsekvenser, bara i första kurvan blev det ett par sammanstötningar.

Hur sammanfattar du finländarnas, Valtteri Bottas och Kimi Räikkönens, insatser?

– Valtteri chansade i första kurvan. Det var lite trångt där. Bilen tog stryk och styrningen blev sned. Han kunde inte göra något annat än att fortsätta och hoppas på att komma i mål. Inte en minsta lilla chans att ta poäng.

– Det gick inte mycket bättre för Kimi, avslutar af Petersens.