Hoppa till huvudinnehåll

Monåborna kan dricka sitt vatten igen – Nybyvattnet måste fortfarande kokas

Människa tappar dricksvatten i glas
Kloreringen av vattnet fortsätter däremot och den kan orsaka avvikande lukt och smak. Människa tappar dricksvatten i glas Bild: Mostphotos/ Jerry Bernard vatten,vattenledningsnät,hushållsvatten,vattenledningar,rör,kranvatten,dricksvatten,Vattenkran,vattenkvalitet

Nu kan dricksvattnet i Monå, Nykarleby användas som vanligt igen. I dryga två veckor har invånarna uppmanats koka vattnet före användning på grund av att E-colibakterier har hittats i vattnet, men nu behövs det inte längre.

Kloreringen av vattnet fortsätter däremot och den kan orsaka avvikande lukt och smak. Vattnet är drickbart trots det.

Vattnet från Nyby vattenandelslag ska fortsättningsvis kokas 5-10 minuter innan det kan drickas eller användas i matlagning. För tvätt kan vattnet användas normalt.

Nykarleby har under hela hösten haft problem med sitt kranvatten, orsaken är inte helt klar.

– Vi tror att det har med den blöta terrängen att göra. Marken har inte samma filtrerande verkan och det kan påverka grundvattnet. När det regnar mycket kan det också komma in ytvatten i brunnarna, säger Annika Porthin, chef för miljöhälsovården på Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.