Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt varmt väder i november – ungefär fem grader varmare än normalt

fint höst väder vid aura å
Den här bilden togs i början av november vid aura å. fint höst väder vid aura å Bild: Arash Matin / Yle Åbo,Åbo domkyrka,Aura å,Hösten,höst,november

November har hittills bjudit på ovanligt varmt väder – mellan 4 och 6 grader varmare än normalt, uppger Meteorologiska institutet. I norr börjar vintern vara sen.

Det ser inte ut att bli någon ändring inom de närmaste dagarna, istället drar milda sydliga luftströmmar över hela landet.

- Den här tiden på året brukar temperaturen i medeltal hållas på minussidan i stora delar av landet. Det är främst i riktigt södra och västra Finland som medeltemperaturen vanligen fortfarande brukar vara på plussidan. Den den kommande femdagarsprognosen är fem grader varmare än genomsnittet, säger meteorologen Henri Nyman till STT.

I dag utlovas tidvis regn vid landets västra kust och i norra Finland.

Varierande temperatur vanligt för månaden

I år har november bjudit på värmerekord på löpande band. Den senaste högsta temperaturen för månaden uppmättes på Mariehamns flygplats. Temperaturen steg till 16,6 grader för ungefär en vecka sedan.

Hoppa över Twitterpostning

De höga temperaturerna kan ge en antydan om klimatförändringens effekter, uppger Nyman. Han påminner ändå om att det inte är ovanligt med varierande temperatur i november, utan det är något som hör månaden till.

- Vädret i Finland påverkas mest av den rådande vädertypen. Nu har luftströmmarna från söder och väst, som har fört med sig värme från Europa och Atlanten, varit tillräckliga, säger han.

- November kan ändå i sin helhet svänga, ifall det kalla vädret kommer mot slutet, säger Nyman.

Varma vädret håller i sig

I söder kan temperaturen klättra till tio grader under den kommande veckan. Varmt väder utlovas speciellt på tisdag och onsdag när varma vindar kan göra att temperaturen stiger till tio grader i landets södra delar. Det är ungefär fem grader varmare än det normala.

Det blir ändå inte uppehållsväder under nästa vecka. I morgon drar ett regnområde in från väst. På tisdag utlovas regn på många håll i landet, och vid östgränsen och i norr kan det snöa och slaska.

- Det är i huvudsak frågan om regn, men riktigt vid östgränsen och i norr kan det snöa eller slaska. Det är ändå inte frågan om att det skulle komma någon betydande mängd snö någonstans, utan det är ändå så pass milt överlag, säger Nyman.

Snön smälter i Lappland, förutom kanske med undantag för den Lapska armen. Mot slutet av nästa vecka kan de ändå bli kyligare väder.

Källa: STT, Meteorologiska institutet

Läs också