Hoppa till huvudinnehåll

Över 500 demonstranter greps i samband med protester i Belarus - ilskan tilltar efter att en regimkritisk demonstrant avled i torsdags

Man förs bort att poliser i Belarus 15.11.2020
En demonstrant förs bort under söndagens protester. Man förs bort att poliser i Belarus 15.11.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Belarus

Belarusierna fortsätter demonstrera mot president Alexandr Lukasjenko. Protesterna har blossat upp ännu mera efter att en regimkritisk demonstrant dog i veckan. Polisen har använt bland annat gummikulor och tårgas mot demonstranterna.

Under söndagens protester ska demonstranterna ha ropat "jag går ut" som lär ha varit den döda demonstranten, 31-åriga Roman Bondarenkos, sista skrivna ord.

Demonstranter i Minsk 15.11.2020
Söndagens protest kallas för March of the Brave, de modigas marsch, och uppmärksammar personer som dött i protesterna i Belarus. Åtminstone fyra personer har fått sätta livet till. Demonstranter i Minsk 15.11.2020 Bild: /All Over Press Belarus,Minsk

Bondarenko dog i torsdags på sjukhus efter att ha misshandlats av säkerhetsstyrkor, uppger demonstranterna. Inrikesministeriet i landet förnekar uppgifterna.

Enligt uppgifter ska Bondarenko ha arresterats av polisen efter ett bråk mellan invånare och maskerade män på onsdagen. De maskerade männen ska ha plockat bort band i oppositionens röd-vita färger som hade hängts upp på en innergård i Minsk.

Bondarenko avled till följd av svåra hjärnskador, uppger AFP.

Hundratals demonstranter i rött och vitt samlades utanför Bondarenkos hus på söndagen för att hedra hans minne.

Polisen använde gummikulor och tårgas

Enligt ett ögonvittne som Reuters talat med använde polisen tårgas, gummikulor och chockgranater för att skingra demonstranterna i Minsk på söndagen.

Enligt människorättsgruppen Vesná har över 500 människor gripits, bland dem journalister.

Precis som under tidigare protester stängde myndigheterna femton av Minsks metrostationer och begränsade internettrafiken.

Den belarusiska oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som flydde till Litauen efter presidentvalet, har uttryckt sitt stöd för söndagens demonstrationer på sociala medier.

EEAS fördömer myndigheternas agerande

Europeiska utrikestjänsten (EEAS) har kallat Bondarenkos död för "ett upprörande och skamfullt resultat av de belarusiska myndigheternas agerande". I ett uttalande på fredagen uppgav man att belarusiska myndigheter inte bara använder våld för att kuva sin egen befolkning utan man har också skapat en miljö där sådana "laglösa, våldsamma ageranden kan äga rum".

Inrikesministeriet förnekar att de skulle vara ansvariga för Bondarenkos död och menar att han skadats i ett gatuslagsmål. President Lukasjenko sa på fredagen att händelsen skulle utredas "ärligt och objektivt".

Tusentals arresterade i Belarusprotester

Tusentals personer har gripits i samband med protesterna i Belarus under de månader som gått sedan presidentvalet i augusti. Hundratals av de gripna vittnar om att de slagits eller på annat sätt utsatts för missförhållanden, rapporterar flera människorättsgrupper. Minst fyra personer har dött i demonstrationerna mot Lukasjenko.

Demonstrationer har ordnats i Belarus sedan augusti då president Lukasjenko hävdade att han segrat i presidentvalet. Oppositionen i landet anser att valet präglades av fusk.

Källor: Reuters, EEAS, AFP

Läs också