Hoppa till huvudinnehåll

Tim Sparv intygar att han är redo för spel trots att han har haft problem att gå – hyllar debutanterna efter succén i Frankrike: "Konkurrensen i landslaget hårdare än någonsin"

Finland jublar efter mål.
För en månad sen vann Finland hemma mot Bulgarien. Finland jublar efter mål. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i fotboll

Alla i truppen är redo att slå Bulgarien och bädda för en gruppfinal nästa vecka, sa Tim Sparv. Sedan medgav han att den egna fysiska formen har varit ett frågetecken. "Det har varit besvärligt att promenera", säger han om senaste tiden.

Då Finland skrällde i Paris och slog Frankrike i en landskamp tidigare i veckan satt Tim Sparv på läktaren.

En nödvändig åtgärd inför Nations League-avslutningen, är landslagskaptenens besked från Sofia. Finland är på en turné genom Europa och har landat i Bulgarien för söndagens match.

– Kroppen har känts jäkligt bra under första delen av säsongen, men i senaste klubblagsmatchen fick jag känningar i ett knä och tvingades utgå. Det har varit besvärligt att promenera, men nu ser det ljusare ut.

Sparv uppger att han har haft vätska i knät, men i fredags kunde han träna för fullt efter en paus på över en vecka.

– Jag ringde i tid till "Rive" och sa att det är ett stort frågetecken om jag kan spela mot Frankrike. Vi bestämde att jag står över, men nu lyfter jag på hatten åt vårt medicinska team. Jag är i spelskick.

– Förhoppningsvis kan jag spela i båda Nations League-matcherna, men vi har många bra mittfältare som kan hjälpa laget.

Berömmer läkaren

Det finländska laget fick ett skönt besked tidigare under lördagen när samtliga medlemmar i truppen fick ett negativt coronaresultat.

– Vi ska ge cred till lagets läkare Heikki Kinnunen. Han gör ett väldigt bra jobb och ger oss spelare goda råd, säger Sparv.

Franske anfallaren Wissam Ben Yedder testade positivt efter matchen mot Finland – en tydlig anledning till att det finländska laget andades ut på lördagen.

Matchen i Paris har fått kritik i och med att det inte var en tävlingsmatch. Sparv säger att han förstår om folk kände tveksamhet, men vänder också på resonemanget.

– För till exempel Onni Valakari och Marcus Forss var matchen en höjdpunkt i livet.

Enda gästerna på stort hotell i Bulgarien

Sparv var riktigt imponerad av hur de två 21-åringarna gick in och tog för sig i sin landslagsdebut.

– Deras insatser gjorde mig glad. Det är alltid kul att se unga spelare som spelar bra direkt. Det är bara positivt för landslaget.

Han tycker också att det säger mycket om hur landslaget har gått framåt.

– Det här är inte elva bra spelare. Det är tjugofem bra spelare. Jag skulle påstå att konkurrensen är hårdare än någonsin i landslaget över hela banan. Det är viktigt i framtiden. Det kan komma avstängningar, skador eller något annat och då finns ersättare.

Onni Valakari jublar efter målet mot Frankrike.
Onni Valakari gjorde väl ifrån sig i Paris. Onni Valakari jublar efter målet mot Frankrike. Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Onni Valakari

Nu är landslaget på plats i Sofia – isolerade i en Uefa-bubbla. Landslaget är enda gästerna på ett stort hotell i den bulgariska huvudstaden.

Målet med utflykten till Bulgarien är enkelt.

– Vi siktar på att slå Bulgarien och sen blir det förhoppningsvis en häftig gruppfinal mot Wales nästa vecka. Nations League-matcherna är de två viktigaste under samlingen.

– Vårt mål är att ta oss till A-divisionen i Nations League. Det skulle vara en stor bedrift om vi går raka vägen upp till högsta nivån.

Rent spelmässigt anser Sparv att det finns en del styrkor i Bulgariens offensiv, men defensivt är det rätt öppet.

– Deras backlinje står ofta högt och det ger en spelare som Teemu Pukki stora ytor att löpa på. Senast skapade vi många chanser och var bekväma med bollen. Något liknande skulle sitta bra i bortamatchen.

Yle Sporten bevakar söndagens match i en livechatt som startar klockan 18.30.

Bulgarien–Finland

  • Vad? Femte omgången i Nations League, B-divisionen.
  • När? Avspark klockan 19 på söndag.
  • Var? Nationalarenan i Sofia.
  • Utgångsläge: Finland ligger tvåa i gruppen på nio poäng, en poäng bakom Wales. Bulgarien har en poäng och ligger sist i gruppen.
  • Finlands trupp:

Målvakter: Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen), Jesse Joronen (Brescia), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers).
Försvar: Paulus Arajuuri (Pafos FC), Juhani Ojala (Vejle BK), Daniel O’Shaughnessy (HJK), Albin Granlund (Örebro), Jere Uronen (Genk), Nikolai Alho (HJK), Juha Pirinen (Trencin), Nicholas Hämäläinen (QPR), Joona Toivio (Häcken).
Mittfält och anfall: Tim Sparv (AE Larissa), Glen Kamara (Rangers FC), Joni Kauko (Esbjerg fB), Robin Lod (Minnesota United), Pyry Soiri (Esbjerg fB), Ilmari Niskanen (Ingolstadt), Rasmus Schüller (HJK), Robert Taylor (Brann), Teemu Pukki (Norwich City), Onni Valakari (Pafos FC), Joel Pohjanpalo (Union Berlin), Rasmus Karjalainen (Örebro), Marcus Forss (Brentford).