Hoppa till huvudinnehåll

Joe Biden: Fler människor dör om övergången till den nya administrationen försenas ytterligare

Joe Biden talar om ekonomi i Wilmington, Delaware 16.11.2020
Joe Biden talar om ekonomi i Wilmington, Delaware 16.11.2020 Joe Biden talar om ekonomi i Wilmington, Delaware 16.11.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,USA

Joe Biden som har valts till ny president i USA höll i dag ett anförande där han bland annat oroade sig för hur skötseln av coronapandemin ska kunna utvecklas om Trumpadministrationen inte börjar visa tecken på samarbete.

Joe Biden och hans vicepresident Kamal Harris talade inför journalister i Wilmington i Delaware.

Biden uttryckte sin frustration över att president Donald Trump hittills har vägrat att samarbeta under övergångsperioden fram till den 20 januari då Biden tar över presidentskapet.

Biden påpekade att den utgående administrationen måste dela med sig de specifika planer som finns för att bekämpa viruset och få styr på landets ekonomi.

Enligt Biden kan fler människor dö om inte koordineringen i kampen mot viruset omedelbart kommer igång, bland annat en snabb distribuering av vaccin till amerikanerna.

- Ju tidigare vi får tillgång till administrationens distributionsplan desto smidigare kan vi gå vidare.

Enligt Biden kan vaccindistribueringen också hjälpa småföretagare och entreprenörer.

"Uppmuntrande möte med fackliga ledare och företagsledare"

Biden sa också att han och den nyvalda vicepresidenten Kamala Harris i dag hade haft ett mycket uppmuntrande virtuellt möte med ledare för några av landets största fackförbund och storföretag.

Både företagsledarna och de fackliga ledarna hade enligt Biden signalerat att de är villiga att samarbeta för att få den pandemidrabbade ekonomin i USA att börja fungera, men att man konstaterat att pandemin först måste fås under kontroll och att det behövs ekonomiskt stöd från kongressen.

Vi går mot en mycket mörk vinter. Saker och ting kommer att gå i en mycket värre riktning innan det sedan igen blir lättare

- I kampen mot covid måste vi se till att affärsvärlden och arbetstagarna har verktyg, resurser och nationella riktlinjer samt klara hälso- och säkerhetsstandarder för att kunna operera på ett tryggt sätt.

Joe Biden har inte velat tala om att stänga ner samhället. Han påpekar hellre ihärdigt hur viktigt det är att hålla avstånd och att bära ansiktsskydd.

Joe Biden och Kamala Harris
Joe Biden och Kamala Harris Joe Biden och Kamala Harris Bild: AFP / Lehtikuva Kamala Harris,Joe Biden,USA

Joe Biden sa att han vill minska på den ekonomiska ojämlikheten och få den amerikanska ekonomin att lyfta, men att varje strukturell reform är beroende av att man får styr på coronapandemin. Han påpekade att både arbetstagare och businessvärlden behöver ekonomiskt stöd.

Biden talade om sina planer på investeringar i infrastruktur, teknologi och miljövänlig energi som ska ge jobb. Jobb ska uppstå inom tillverkningsindustrin genom att företag uppmuntras till att producera sina varor i USA.

Trump ger fortfarande inte upp

President Donald Trump kan fortfarande inte acceptera att Joe Biden segrade i presidentvalet.

"Jag segrade i valet" skrev han i dag på Twitter.

Twitter kommenterade med att säga att officiella källor säger något annat.

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020 - om vad som blev kvar av amerikansk politik efter att den politiska stormen Trump blåste in.

Läs också