Hoppa till huvudinnehåll

Käldinge fiskehamn söker ny företagare: "Exportstoppet till Ryssland tog bort lönsamheten"

Strömming som fångats.
Arkivbild. Just nu söks en ny företagare till Käldinge fiskehamn i Nagu. Strömming som fångats. Bild: YLE/Nora Engström käldinge

Just nu söks en ny företagare till Käldinge fiskehamn i Nagu. Nuvarande företagaren Jörgen Andersson, vill inte fortsätta driva hamnen eftersom verksamheten inte längre är lönsam. Speciellt sanktionerna mot Ryssland 2014 tog botten bort från verksamheten.

- Exportstoppet tog helt och hållet bort lönsamheten. Det blev ett stort prisras och marknaden försvann när sextio miljoner kunder föll bort på en och samma natt, säger Andersson.

Ny fiskeföretagare sökes

I Käldinge fiskehamn finns en mottagningshamn och en fisksorteringsanläggning. Fiskehamnen ägs av Pargas stad som hyr ut anläggningen till företagare. Anderssons avtal sträcker sig till till slutet av augusti nästa år. Så staden söker en ny företagare från och med september 2021.

- Vi hoppas att vi hittar en ny hyrestagare som kan fortsätta verksamheten. Kanske inte exakt i den form som det var, men i alla fall inom fiskerinäringen, säger Jonas Nylund, teknisk chef vid Pargas stad.

Käldinge fiskehamn. Båten Nea.
Arkivbild. Om en ny fiskeföretagare inte hittas till hamnen, kan också andra typer av verksamhet tillfälligt tillåtas på området. Käldinge fiskehamn. Båten Nea. Bild: YLE/Nora Engström fiske,nea

Pargas stad måste sköta hamnen i tjugo år till

Fiskehamnen har tidigare fått en hel del EU-stöd och det gör att Pargas stad inte får överlåta fiskehamnen till en tredje part fram till år 2041.

Ifall Pargas stad inte hittar en ny fiskeföretagare till hamnen, kan även andra typer av verksamhet tillfälligt tillåtas på området. Men så länge avtalstiden pågår måste det vara möjligt att återställa utrymmena för det ursprungliga användningsändamålet. Ifall utrymmen används till annan verksamhet måste NTM-centralen godkänna planen.

Om staden inte hittar en fiskare som tar över verksamheten, kan de göra en ny ansökningsrunda där även andra företagare kan söka. Men i nuläget är målet att hitta en fiskeföretagare.

- Staden har kostnader för byggnaderna där. Alla vill säkert att vi har en bra verksamhet i Käldinge och helst då inom fiskeri. Men om inte det är möjligt så ser vi på andra verksamhetsmöjligheter och kommer att annonsera om det, säger Nylund.

Finländarna borde äta mera fisk

Finlands miljöcentral förespråkar att de nationella näringsrekommendationerna borde ändras så att vi skulle äta mer fisk. Nylund påpekar att även EU har som mål att öka användningen av strömming.

- Det finns många åtgärder just nu på gång och man förväntar sig en stor ökning i förbrukning av inhemsk fisk. På det sättet är ju fiskehamnen mycket viktig och aktuell även i nuläget, säger Nylund.

Idag rekommenderas finländarna att äta fisk 2-3 gånger i veckan, men de flesta äter mycket mindre fisk än så. WWF räknar med att finländare i medeltal äter under 300 gram strömming per år.

Samtidigt har strömmingen tillsammans med gäddan ett flertal restriktioner. Speciellt barn och unga och kvinnor i fertil ålder bör inte äta strömming så ofta. Personer över 50 år kan däremot äta obegränsade mängder fisk.

Käldinge Fiskehamn.
Arkivbild. Den som är intresserad av Käldinge fiskehamn kan skicka en intresseanmälan till Pargas stad. Käldinge Fiskehamn. Bild: YLE/Nora Engström fiske,käldinge

"Exporten borde fås tillbaka"

Andersson själv har svårt att tro att satsningar för att öka förbrukningen av inhemsk fisk skulle ha någon direkt effekt lönsamheten.

- Det är bara fina ord, det har pratats om det redan i så många år. Knappast blir det någon ändring inom de närmaste tjugo åren, i all fall inte för strömmingens del, säger Andersson.

Vad tycker du man borde göra för att lönsamheten skulle bli bättre?

- Det är exporten man borde få tillbaka och sluta med den här typen av sanktioner. Nu är det Ryssland som är den största köparen av sådan här fisk, säger Andersson.

Käldinge viktig för regionen

I Åboland är det endast Kasnäs och Käldinge som har hamnar som kan ta emot strömming.

- Det är viktigt att vi har hamnar som kan ta emot strömming och vassbuk. Ett trålfartyg kräver utrymme, du ska ha kajplats och infrastruktur. Vi har det på endast två platser i Åboland, så Käldinge är jätteviktigt för Västra Åboland, säger Kaj Mattsson, verksamhetsledare på Åbolands Fiskarförbund.

Strömming och skarpsill finns det för tillfället gott om i våra vatten. Men för strömmingsföretagarna finns det också andra utmaningar. Från och med nästa år minskar fångstkvoten på strömming med 36 procent. Det görs för att garantera att det finns strömming också i framtiden.

- Det kommer bli kärvt för strömmingsföretagarna. Om din inkomst skulle sjunka med 36 procent måste du fundera på vad du ska göra, säger Mattsson.

Trålare med boj
Arkivbild. Käldinge fiskehamn är en av två hamnar i Åboland där trålare kan ta i land. Trålare med boj Bild: Yle/Monica Forssell käldinge fiskehamn

"Hoppas det kommer en ny företagare med goda idéer"

Andersson kommer fortsättningsvis att jobba som fiskare i det egna företaget. Han påpekar att fiskehamnen är ett allmännyttigt bolag som har till uppgift att ge service till fiskeriföretagarna i området. Tanken är alltså inte att fiskehamnen ska gå med vinst.

- Hoppas det kommer någon ny företagare med nya goda idéer, så att det finns livskraft i hamnen också i framtiden, säger Andersson.

Även Nylund hoppas att Pargas stad får flera intresserade fiskeföretagare.

- Vi hoppas att vi får många kontakter, alla intresserade inom fiskerinäringen får gärna ta kontakt med mig, säger Nylund.

Den som är intresserade av Käldinge fiskehamn kan skicka en intresseanmälan till Jonas Nylund vid Pargas stad senast den 20 november.

Läs också