Hoppa till huvudinnehåll

Kommunpolitiker i Raseborg vill hoppa av sin nämnd på grund av fallet Ethel Storsjö

Sylva Heerman fotad framför ett träd.
Det är oklart om Sylva Heerman får tillåtelse att lämna social- och hälsovårdsnämnden. Sylva Heerman fotad framför ett träd. Bild: Malin Valtonen / Yle Raseborg,sylva heerman

Det uppmärksammade fallet kring Ethel Storsjös rätt till färdtjänst börjar nu också få politiska följder i Raseborg.

Kommunpolitikern Sylva Heerman från SFP vill lämna sitt uppdrag i social- och hälsovårdsnämnden eftersom hon tycker staden har behandlat Storsjö fel.

Heerman meddelade om sin önskan på nämndens senaste möte.

Som motivering anger Heerman att hon inte kan godta att gamla människor förnedras. Hon antyder att hon inte kan leva med konflikten mellan sin sjukskötaretik och det hon kallar den hårda juridiken.

Heerman säger till Västra Nyland att hon tänker lämna in sin ansökan om avsked från nämnden till stadsfullmäktige på måndagens möte (16.11). Enligt tidningen tänker hon inte ställa upp i kommunalvalet i vår.

Det är oklart om Sylva Heerman tillåts lämna social- och hälsovårdsnämnden. Den som ger sig in i kommunalpolitiken har i princip förbundit sig till att sköta sina förtroendeuppdrag.

Familjen för en kamp för Ethel Storsjös rätt till färdtjänst

Tidningen Västra Nyland har noggrant följt med och rapporterat om fallet kring Karisbon Ethel Storsjö.

Storsjö hade tidigare rätt till färdtjänst men staden Raseborg fråntog henne rätten.

Beslutet överklagades till förvaltningsdomstolen som inte godkände beslutet utan uppmanade staden att behandla ärendet på nytt.

Staden ville utreda om Storsjö kan använda vanlig kollektivtrafik, det vill säga ta sig till bussen och stiga av och på. Staden ordnade då ett uppmärksammat test.

Storsjö skulle ta sig in i en buss som hade beställts hem till henne. Staden hade också ordnat så att det fanns fysioterapeuter på plats och de instruerade Storsjö hur hon skulle göra.

Kritiken har haglat bland annat mot att testet inte motsvarade de verkliga förhållandena där busshållplatsen ligger längre bort.

Efter busstestet behandlades frågan igen i social- och hälsovårdsnämndens sektion för klientärenden och också den här gången avslogs anhållan om färdtjänst.

Det är Storsjös dotter och dotterdotter som har fört hennes talan.

Läs också