Hoppa till huvudinnehåll

Polen och Ungern stoppar EU:s långtidsbudget på grund av rättsstatstvist

Ungerns premiärminister Viktor Orban står bakom ett mötesbord
Ungerns premiärminister Viktor Orban håller fast vid sitt motstånd mot EU:s rättsstatsmekanism. Ungerns premiärminister Viktor Orban står bakom ett mötesbord Bild: EPA-EFE/All Over Press Viktor Orbán

EU:s medlemsländer lyckades inte nå enighet om unionens budget för åren 2021‒2027 och det planerade coronastödpaketet under sitt möte i dag på måndag, meddelar EU:s ordförandeland Tyskland.

Orsaken till att EU-ambassadörerna inte lyckades komma överens om frågan är tvisten om den så kallade rättsstatsmekanismen som ska ingå det nya budgetavtalet. Meningen är att medlemsländer som bryter mot unionens gemensamma principer ska gå miste om budgetmedel.

Ungern och Polen motsätter sig mekanismen och lade på måndagen in sina veton mot budgetförslaget.

Ungerns och Polens auktoritära högerregeringar motsätter sig rättsstatskraven, som enligt dem inskränker på medlemsländernas suveränitet.

Hårda anklagelser

EU anklagar båda länderna för att bryta ned domstolarnas oavhängighet och för att de begränsar pressfriheten. Ungerns premiärminister Viktor Orban anklagas också för angrepp mot civilsamhället och missbruk av EU-budgetmedel.

Orban har anklagat EU för att försöka styra Ungern på samma vis som Sovjetunionen gjorde.

‒ Om de verkligen släpper igenom de här reglerna så kommer de att omvandla Europeiska unionen till en ny Sovjetunion, sa han till ungersk radio i fredags.

Bluff eller inte?

Polens justitieminister Zbigniew Ziobro var inne på samma spår. Enligt honom är hela mekanismen ett tyskt försök att kontrollera Polen.

‒ Det här handlar inte om rättsstaten ‒ det är bara en ursäkt, ett vackert ord som låter fint ‒ utan om institutionellt och politiskt slaveri, sa han.

EU:s nya långtidsbudget ska träda i kraft vid årsskiftet och tiden börjar nu att löpa ut. Besluten om unionens gemensamma coronapaket kan inte heller vänta hur länge som helst.

Enligt en del analytiker är Ungerns och Polens inställning knappast så kompromisslös som ländernas ledare låter förstå.

Båda länderna skulle gå miste om väldiga summor i EU-anslag om de förverkligade hotet att helt stoppa budgeten.

Källor: Reuters, AP

Läs också