Hoppa till huvudinnehåll

Teater: Hundlikt skoj i historiens fotspår på Åbo Svenska Teater

På bilden syns Daniela Franzell utklädd till hund Katarina Jagellonica i Hundarnas historiepjäs.
Katarina Jagellonica (Daniela Franzell) hämtade med sig gafflar till Finland, då hon på 1500-talet gifte sig med hertig Johan vid Åbo slott. I föreställningen gör hon intryck genom ett pampigt sångnummer. På bilden syns Daniela Franzell utklädd till hund Katarina Jagellonica i Hundarnas historiepjäs. Bild: © Åbo Svenska Teater/Pette Rissanen Åbo Svenska Teater

I familjepjäsen Hundarnas historiepjäs tar Åbo Svenska Teater avstamp i Mauri Kunnas karakteristiska värld. I scenversionen av Hundarnas historiebok gör Åbo Svenska Teaters hundar en resa från 1500-talets dunkla Åbo till 1800-talet.

Hundarna möter stora personligheter som Mikael Agricola, Gustav IV Adolf och drottning Kristina.

Även mindre storslagna karaktärer som nejonögon, medeltida marknadsfirare, brevbäraren Sipi och Hundbacka Momi (Monica Nyman) bidrar till att göra berättelsen till en levande helhet.

Hundarna har försetts med bruna lösnäsor och håriga händer. Det Maskdesignern Anniina Takala har tagit fasta på små detaljer då hon sammanfört Kunnas karakteristiska tecknade värld med reella personer. Anne Limell står för det gedigna arbetet bakom regi och text.

Överlag fungerar förflyttningen från bilderbok till teaterscen överraskande bra då hundarna rör sig ledigt och lätt i bekväma kostymer.

På besök i historien

I duon Selm och Elmis sällskap (gestaltade av Julia Korander och Samuel Karlsson) känner man sig genast trygg.

De möts vid bygungan då den första snön dalar ner över Hundbacka gård. Vid gungan växer enriset, sympatiskt gestaltat av Ingemar Raukola i grön heldräkt.

Småningom kommer det fram att ett enris kan bli över tusen år gammalt, och dyker således upp vid hundarnas sida under alla tider de besöker.

Selm och Elmi går från det ena historiska skeendet till det andra. Ingen förklarar varför just de här två hundarna återupplever historien, och man är också förunderligt nöjd med att inte få några vidare svar.

I mitten av första akten upptäcker hundvännerna dessutom att Selm är född på 1800-talet medan Elmi härstammar från nutidens 2000-tal. De undrar hur det är möjligt, men även den frågan förblir obesvarad och ter sig oväsentlig i jämförelse med de äventyr de får vara med om.

Tidlöse (Amanda Nyman), en osynlig och tidlös berättarröst, levandegör de små detaljerna.

På bilden syns Ingemar Raukola som spelar en entusiastisk brevbärare i Hundarnas historiepjäs.
De två sympatiska hundvännerna Selm och Elmi förundrar sig över 1600-talets postutdelning. Ingemar Raukola gör intryck i alla sina roller, här som entusiastisk brevbärare. På bilden syns Ingemar Raukola som spelar en entusiastisk brevbärare i Hundarnas historiepjäs. Bild: © Åbo Svenska Teater/Pette Rissanen Åbo Svenska Teater

Historien börjar i Åbo. I 1500-talets stadskärna finns inga broar inom synhåll och hundarna får lov att simma över Aura å, där de stöter på en flock nejonögon som framför ett bedårande musiknummer.

Plötsligt har en gigantisk gaffel uppenbarat sig i Selms hand och så får också gaffeln sin kontext i historien. Det är den polska hertiginnan Katarina Jagellonica (Daniela Franzell) som har tagit med sig gafflar då hon på 1500-talet gifte sig med hertig Johan vid Åbo slott.

Rätt som det är befinner sig hundarna mitt i 1600-talets postutdelning med den entusiastiska brevbäraren Sipi (Raukola) i spetsen. Det sista brevet skall ända till Vasa och når häxan Lena (Franzell). Häxan ska brännas på bål, men hon lyckas undgå upptäckt genom att förvandla sig till ett äppelträd.

Efter pausen konstaterar Elmi och Selm att de har hamnat på Åbo Svenska Teater och reflekterar över takmålningarna som ovanför publiken och funderar över teaterbyggnadens ålder.

Det är en överraskande och upplysande anknytning till tid och plats, och en stund som kunde ha bjudit till ytterligare reflektioner.

Ridån går upp och de återvänder till Hundbacka gård. Slutligen dalar nysnön igen över bygungan, och vännerna konstaterar att de kommer att mötas igen när nästa snö faller.

Humoristisk och vänlig stämning

Överlag är Hundarnas historiepjäs en njutbar och sympatisk föreställning som sorglöst besöker historiens olika skeenden medan den okonstlat och smidigt växlar mellan svenska och finska.

På scenen råder en humoristisk och inbjudande stämning och det är lätt att tycka om rollfigurerna.

Speciellt Koranders kroppsspråk är slående. Hon gestaltar den hundlika entusiasmen och uppmärksamheten med hela kroppen.

Kari Mäkirantas musik är uppfinningsrik och lekfull, speciellt när det kommer till orden, och kommer väl till pass vid alla tillfällen.
Raukolas inlevelse som både enris och nejonöga, går inte att ta miste på. Nymans hästkaraktär och Jerry Wahlforss som Mikael Agricola gör intryck i sina roller.

Vissa scener hade krävt aningen mera förklaring. Jag hade gärna sett en ytterligare fördjupning i de element man har att göra med på scenen, det vill säga att gå ett steg längre då det gäller användningen av scenutrymme, ljud, ljus och rekvisita.

Känslornas bekämpare, gestaltad av Jerry Wahlforss, hade behövt aningen mer kontext.

Efter att han fäktas i kulisserna stiger han fram på scenen och presenterar sig, och jag hör ett barn fråga sig vad han presenterade sig som, och föräldern konstaterar hastigt att det är känslornas bekämpare. Ungefär där landar det, i en viss förvirring.

En annan något otydlig karaktär är sömngångaren, spelad av Amanda Nyman. Sömngångaren vandrar tidvis in över scenen och det är lustigt, men jag förstår inte varför eller varifrån hon kommer.

I samband med teaterföreställningen finns en hel del program som de yngre teaterbesökarna kan ta del av. I programbladet finns Hundarnas historiespel som man kan spela där hemma. Runt om i teaterbyggnaden finns små tassavtryck att leta efter i samband med en utlottning, samt Aboa Vetus & Ars Nova-museets miniutställning.

Lördagen den 21.11 firas familjelördag då man kan boka brunch på Tiljan innan föreställningen.

Hundarnas historiepjäs spelperiod sträcker sig till slutet av februari 2021.