Hoppa till huvudinnehåll

Vasa stad avbokar influensavaccinationer – orsaken är nationell brist på vaccin

Sjukskötare injicerar influensavaccin i en arm.
Sjukskötare injicerar influensavaccin i en arm. Bild: Jarkko Riikonen / Yle influensavacciner,vaccinering,hälso- och sjukvård,syringe

Vasa stad fortsätter att ge influensavaccin ännu denna vecka, men från och med måndag tar det stopp. Detta efter att Institutet för hälsa och välfärd (THL) meddelat att det råder brist på vaccinet.

I höst har intresset för att vaccinera sig varit extra stort. Yle Österbotten rapporterade redan förra veckan att vaccinationstiderna var fullbokade vid de privata hälsostationerna.

Nu meddelar även THL om svårigheter med tillgången på säsongsinfluensavaccinet Vaxigrip Tetra.

På grund av detta avbokar Vasa stad sina influensavaccinationer från och med nästan måndag (23.11.2020). Staden tar inte heller emot nya bokningar för influensavaccinering.

– Lyckligtvis har största delen av de som hör till riskgrupperna redan erhållit vaccinet, berättar ledande överläkaren Heikki Kaukoranta.

Ännu denna vecka vaccineras de som redan bokat tid.

Stor efterfrågan

Vid hälsovårdsverket i Jakobstad berättar överskötare Marjo Orava att de har tillräckligt med vaccin för att de som hör till riskgrupperna ska kunna få.

– Efterfrågan har varit större än normalt och det är ju bra, säger Orava.

I Närpes har 400 personer bokat tid för att få vaccinet, men vård- och omsorgsdirektör Jim Eriksson berättar att de bara har 300 doser av vaccinet kvar.

– Alla som vill bli vaccinerade kommer inte att bli det, säger Eriksson.

På rådgivningarna fortsätter vaccineringen

På rådgivningarna i Vasa fortsätter vaccinationerna som normalt. Barn över två år erbjuds nässprayvaccin Fluenz Tetra. Samma nässprayvaccin ges inom skolhälsovården till de elever som hör till riskgruppen.

Studerandehälsovården strävar också efter att kunna vaccinera alla studerande inom området.

Influensavaccinationstelefonlinjerna (040 665 0709 och 040 542 1535) är öppna ännu måndag till fredag denna vecka, kl. 12 – 14 för eventuella förfrågningar.

Uppdaterad 16.20 med kommentarer från Jakobstad och Närpes.