Hoppa till huvudinnehåll

16-årig pojke i Kyrkslätt misstänks för två dråpförsök: "Jag har varit polis sedan slutet av 1980-talet, men har aldrig träffat någon liknande förut"

  Bilden visar skuggor på marken i Helsingfors centrum i augusti 2020.
Dråpförsöken skedde inom en vecka på två olika platser i Kyrkslätt. Arkivbild. Bilden visar skuggor på marken i Helsingfors centrum i augusti 2020. Bild: Silja Viitala / Yle augusti,2020,Helsingfors,ville,människor,män,kvinnor,skuggor,höst,ljus (strålning),ekonomi,konsumtion,Recession,kapitalism,Våld mot kvinnor,psykiskt våld,våld,partnervåld,våld i närrelationen,skilsmässa,brottslighet,organiserad brottslighet,ungdomsarbetslöshet,arbetslöshet,depression,vinterdepression,anonymitet,konjunkturuppgång,ungdomar,unga vuxna

En 16-årig pojke i Kyrkslätt misstänks för två dråpförsök inom en vecka. Han har varit häktad i över en månad. Kriminalkommissarie Nina Kangas vid polisen i Västra Nyland säger att hon inte stött på ett liknande fall tidigare. Statistiken visar att antalet 15-17-åringar som misstänks för brott i Västra Nyland har ökat i år.

Diskussionen om ungdomsbrottslighet har gått het den senaste veckan och nu berättar polisen i Västra Nyland om ytterligare fall av grovt våld där en minderårig är misstänkt.

En 16-årig pojke misstänks för två dråpförsök i Kyrkslätt. Det första skedde den 26 september på Stationsvägen och det andra den 2 oktober i Tolls.

I det andra fallet misstänker polisen också grovt rån och där är sammanlagt sex personer misstänkta. De misstänkta är enligt polisen födda mellan åren 1998 och 2005. Den yngsta är bara 15 år gammal.

Förundersökningen är nu färdig och fallet går till åtalsprövning.

"En säger en sak och en annan något annat"

Förundersökningsledare, kriminalkommissarie Nina Kangas vid polisen i Västra Nyland, vill inte säga något om motivet.

- Mer information kan ges först när fallet behandlas i rätten, säger hon.

Har det med droger att göra?

- Jo. De säger att det var ett rån och att det blev bråk. En säger en sak och en annan något annat, säger Kangas.

Använde kniv båda gångerna

I dråpförsöket på Stationsvägen är den 16-åriga pojken den enda misstänkta. Förundersökningen är snart färdig.

I båda fallen har han använt en kniv och offren har flera skador som uppstått av det. Pojken har varit häktad sedan början av oktober.

Kangas säger att det är exceptionellt att en 16-årig misstänks för två dråpförsök som ägt rum inom en vecka.

- Det är allt annat än vanligt. Jag har varit polis sedan slutet av 1980-talet, men har aldrig träffat någon liknande förut, säger Kangas.

Hon vill inte säga något mer om vilka faktorer som kan ha lett till det här.

- Det kan vara att droger är en orsak, säger hon ändå.

Allt fler brott där den misstänkta är mellan 15 och 17 år

Enligt statistik från Polisstyrelsen har antalet brott där den misstänkta är mellan 15 och 17 år stigit i år i området för polisinrättningen i Västra Nyland.

Till och med slutet av oktober 2020 var antalet 1 368 medan det under hela 2019 var 1 332 och under hela 2018 1 154.

En klar ökning syns också när det gäller fall av misshandel. Under hela 2018 var antalet fall där den misstänkta var mellan 15 och 17 år 103, medan antalet 2019 var 144. 2020 till och med slutet av oktober är antalet redan 162.

Särskilt i Esbo har antalet misshandelsfall där den misstänkta är mellan 15 och 17 år skjutit i höjden under 2020.

I Kyrkslätt har 15-17-åringar misstänkts för 92 brott till och med slutet av oktober 2020. Under hela 2019 var samma åldersgrupp misstänkt för 63 brott.

När det gäller under 15-åringar syns inte samma ökning i brottsstatistiken.