Hoppa till huvudinnehåll

Budgetkonflikt överskuggade Europaministrarnas möte – Tuppurainen: Situationen är exceptionellt knepig

Ungerska Europaministern Judit Varga med finländska kollegan Tytti Tuppurainen.
Ungerns Europaminister Judit Varga (t.v.) med kollegan Tytti Tuppurainen. Arkivbild. Ungerska Europaministern Judit Varga med finländska kollegan Tytti Tuppurainen. Bild: Stephanie Lecocq / EPA Tytti Tuppurainen,Ungern,Judit Varga

Oron över hur det ska gå för det jättelika budget- och stimulanspaket präglade EU-ministrarnas videomöte i dag. Paketet går inte framåt på grund av motstånd från Ungern och Polen.

Det var vid EU-ambassadörernas möte i Bryssel i går som Polen och Ungern meddelade att man inte kan godkänna EU:s långtidsbudget och den tillhörande återhämtningsfonden om utdelningen av pengar kopplas till respekten för rättsstatens principer.

Det handlar om ett paket på drygt 1 800 miljarder euro. Pengarna behövs för att finansiera EU:s utgifter under en sjuårsperiod samt för att stöda krisdrabbade medlemsländer.

Armbrytningen om paketet fortsatte vid Europaministrarnas videomöte i dag, tisdag.

Ett rött skynke i Ungern

Ungerns justitieminister Judit Varga ser ideologiska motiv bakom kopplingen mellan EU-pengar och rättsstatens principer.

- Ungern har alltid varit det huvudsakliga målet för de föreslagna åtgärderna, sa Varga vid dagens möte.

Polens Europaminister Konrad Szymański efterlyser juridiska garantier för hur rättsstatsmekanismen ska tillämpas.

- Vi har varnat för att kompromissen från juli är mycket skör. Varje land har sina egna känsligheter.

Budgetpaketet kräver enighet

Delar av budgetpaketet kräver samtliga EU-länders godkännande. Därmed kan Ungern och Polen fördröja budgetprocessen eller till och med fälla hela paketet med sitt veto.

Enligt Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) är det ansvarslöst att hota med att fälla den svårvunna budgetkompromissen.

- Nu är fokus riktat på Ungern och Polen. Vi väntar oss förståelse för att det handlar om en helhet där rättsstatsmekanismen utgör en central och nödvändig del.

Hon hänvisar till EU-ledarnas enhälliga beslut från i juli där inrättandet av en mekanism för att skydda EU-budgeten mot brott mot rättsstatens principer ingår.

Stort ansvar på ordförandelandet Tyskland

Ordförandelandet Tysklands Europaminister Michael Roth uppmanar Ungern och Polen att bära ansvar för helheten.

- Nu är inte tiden för veton, utan för att agera snabbt i en solidarisk anda.

Europaminister Tuppurainen har tilltro till Tysklands förmåga att styra upp budgetprocessen.

- Situationen är exceptionellt knepig och kräver mycket arbete. Men ordförandelandet Tyskland har också tidigare visat prov på sin förmåga att lösa svåra situationer.

Positivt i sammanhanget är enligt Tuppurainen att marknaden tillsvidare inte reagerat negativt på Ungerns och Polens veto mot budgetpaket.