Hoppa till huvudinnehåll

Coronaläget blir långsamt bättre i Österbotten – men munskydd rekommenderas till årets slut

Iäkkäät ihmiset, joilla on suoja maskit Helsingin silakkamarkkinoilla.
Rekommendationen om att bära munskydd i offentliga utrymmen fortsätter till årets slut. Iäkkäät ihmiset, joilla on suoja maskit Helsingin silakkamarkkinoilla. Bild: Jorge Gonzalez / Yle coronavirus,COVID-19,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Helsingfors strömmingsmarknad,Salutorget (Helsingfors),äldre,Medicinsk mask

Coronagruppen i Österbotten kom inte med några lindringar av sina rekommendationer på tisdagen. Rekommendationen om att högst 20 eller 10 personer får samlas, beroende på kommun, fortsätter i två veckor och munskydd ska österbottningarna bära till årets slut.

Incidenstalet, det vill säga antalet nya coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, går långsamt neråt i Vasa sjukvårdsdistrikt. Men det finns orosmoment, berättar Marina Kinnunen, direktör i distriktet och ordförande för Österbottens coronagrupp.

– Incidenstalet går bra neråt i många av våra kommuner, men det som oroar oss är att ungefär i 20 procent av fallen vet vi inte varifrån smittan kommit. Annars är vi på väg mot rätt håll, säger Kinnunen.

Det som oroar oss är att ungefär i 20 procent av fallen vet vi inte varifrån smittan kommit

Även om läget blir bättre är Österbotten ännu i accelerationsfasen och regionen har ännu en bit att vandra innan den är tillbaka i epidemins basnivå, säger Kinnunen.

Därför beslöt coronagruppen på tisdagens möte att förlänga sin rekommendation om att använda munskydd i offentliga utrymmen fram till årets slut.

– Det är för att det funkar preventivt. Med munskydden kan vi skydda oss själva och andra. Därför är det viktigt att vi fortsätter till årets slut.

En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet.
Marina Kinnunen, Vasa sjukvårdsdistrikts direktör. En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet. Bild: Anna Wikman / Yle direktörer för sjukvårdsdistrikt,Vasa,Vasa sjukvårdsdistrikt,kinnunen

Nu även gräns på 10 personer i Nykarleby

Gruppen förlänger också sin starka rekommendation för privata tillställningar med två veckor till 2 december. Det vill säga att högst 20 eller 10 personer får samlas, beroende på kommun.

De kommuner där gränsen är 10 personer är samma som tidigare: Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Närpes. Men nytt är att gränsen på 10 personer nu även gäller i Nykarleby.

– Det har blivit bättre också i de kommunerna, men inte tillräckligt bra. Så vi tycker att det är bättre att ha en lite hårdare linje där ännu de kommande två veckorna, säger Kinnunen.

Kinnunen säger också att de är oroliga över att coronaläget blivit allvarligare i många andra länder.

– Vi har varit lite oroliga med tanke på de som kommer och jobbar till vårt område från utlandet. För situationen är i många länder mycket värre än här. Så det är viktigt att hålla karantänerna om man kommer hit.

– Också i Finland har det kommit många nya fall. Därför tycker vi att det är bra att vara försiktiga.

Julfester med högst 10 personer

Även julfester diskuterades och där beslöt coronagruppen att följa Institutets för hälsa och välfärds linje.

– Man kan ha fest för gäng under 10 personer, man ska hålla avstånd och komma ihåg handhygien, berättar Kinnunen om deras rekommendationer.

Om alla gör sin del - håller avstånd, använder munskydd, har en god handhygien, testar sig om man har symptom - om alla gör det, får vi säkert en bättre jul

Vad tror du om julhelgen, kommer den att gå att fira mer normalt?

– Det är svårt att säga, men vi försöker få läget att bli ännu bättre i vårt område så att vi alla skulle få fira den jul som vi vill. Vi hoppas att de här starka rekommendationerna ska bidra.

– Om alla gör sin del; håller avstånd, använder munskydd, har en god handhygien, testar sig om man har symptom, om alla gör det får vi säkert en bättre jul. Förstås är det här jobbigt för oss alla, men nog klarar vi det här och sen kommer snart våren, säger Kinnunen.

Coronagruppen i Österbotten har möte varje tisdag för att diskutera epidemiläget i Vasa sjukvårdsdistrikt och se över rådande rekommendationer.