Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 17.11.2020

Cyklar i en cykelställning utanför ett sjukhus.
Cyklar i en cykelställning utanför ett sjukhus. Bild: Jarkko Heikkinen / Yle Vasa centralsjukhus,Coronatestning,coronatest

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Coronaläget blir långsamt bättre i Österbotten – men munskydd rekommenderas till årets slut

Coronagruppen i Österbotten kom inte med några lindringar av sina rekommendationer på tisdagen.

Rekommendationen om att högst 20 eller 10 personer får samlas, beroende på kommun, fortsätter i två veckor och munskydd ska österbottningarna bära till årets slut.

Även julfester diskuterades och där beslöt coronagruppen att följa Institutets för hälsa och välfärds linje.

– Man kan ha fest för gäng under 10 personer, man ska hålla avstånd och komma ihåg handhygien, berättar Kinnunen om deras rekommendationer.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Sjukvårdsdistriktet Soite i Mellersta Österbotten meddelar att inga nya fall av coronaviruset har konstaterats under det senaste dygnet. Senast en person testade positivt inom Soite var den 15 november.

Incidenstalet per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna ligger nu på 23 i Mellersta Österbotten.

Allt som allt har 112 fall av coronaviruset konstaterats i Mellersta Österbotten sedan pandemins utbrott. Man har lyckats spåra smittkällan i 80 procent av fallen.

Två nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Det senaste dygnet har två nya fall av coronaviruset konstaterats inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Incidenstalet per 100 000 invånare i distriktet de senaste två veckorna ligger nu på 39.

Under måndagen togs 220 prover, allt som allt har 25 124 prover tagits sedan virusets utbrott.

Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig fortfarande i accelerationsfasen.

Vasa centralsjukhus fungerar som normalt för tillfället, men är i höjd beredskap på grund av pandemin.

Smittad på bensinstation och fotbollsmatch i Södra Österbotten

Fem nya fall av coronaviruset har konstaterats i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Majoriteten av dem hör till redan tidigare kända smittkedjor. Endast ett av de fem nya fallen härstammar från utlandet.

En anställd på en Neste-station i Lehtimäki har konstaterats smittad av coronaviruset. Hen har testat positivt efter att hen var på jobb på stationen 11-13 november. Alla som besökt stationen under den tiden ska hålla extra koll på sitt mående under 14 dygn. På grund av det konstaterade fallet kommer stationen i fråga att hållas stängd till 24 november.

I söndags befann sig en person i publiken på fotbollsmatchen SPV-Nurmon Jymy som senare konstaterades vara smittad av coronaviruset. Personen använde munskydd och därför anses smittorisken ha varit liten. Men övriga som såg matchen på plats uppmanas vara extra uppmärksamma på sitt mående och ska genast ta kontakt med sin hälsostation om man börjar uppvisa coronasymptom.

Allt som allt har 199 fall av coronaviruset nu konstaterats i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Några patienter får sjukhusvård. 43 251 har tagits sedan virusets utbrott, under måndagen togs 274 prover.

Läs också