Hoppa till huvudinnehåll

HBL:s chefredaktör Susanna Landor slutar – den nya chefredaktören måste föra KSF Media vidare, säger vd Anna Hellerstedt

Hufvudstadsbladets chefredaktör Susanna Ilmoni
HBL:s chefredaktör Susanna Landor. Hufvudstadsbladets chefredaktör Susanna Ilmoni Bild: Sus productions satir,humor,politisk humor,Hufvudstadsbladet,susanna ilmoni

Susanna Landor lämnar uppdraget som chefredaktör och ansvarig utgivare för Hufvudstadsbladet och KSF Media vid årsskiftet. Landor och KSF Media har kommit överens om det här tillsammans, skriver HBL. KSF Media ser sig nu om efter en efterträdare.

KSF Medias vd Anna Hellerstedt säger att bolaget nu behöver mer mod och innovation.

– Min roll som vd handlar ju om att hela tiden titta på vad vi behöver för att kunna klara av att möta upp den här otroligt snabba förändringstakten som både läsare och marknaden rör sig i. Då är det av yttersta vikt att vi får in ännu mer innovation och mod att testa nytt, säger Hellerstedt.

Enligt henne måste KSF Media nu säkerställa att man är lyhörd för utvecklingen på marknaden och att man klarar av att följa med den.

– När man pratar om innovation och arbetssätt så berör det hela bolaget och hur vi jobbar. Allt från annonsförsäljning till kundtjänst till hur vi arbetar på själva redaktionen och det gäller inte bara en person. Men chefredaktören basar över den överlägset största delen av arbetstagarna på HBL så det är väldigt viktigt att det på den positionen i framtiden sitter en person som vi tror kan föra bolaget i rätt riktning, säger Hellerstedt.

Jobbade på HBL i 14 år

Susanna Landor har jobbat för KSF Media i 14 år – först vid magasinet Volt och som nyhetschef, featurechef och innehållsdirektör – och de senaste fyra åren som chefredaktör och ansvarig utgivare på KSF Media.

Landor säger till HBL att hon kommer att göra sitt yttersta "för att säkerställa en smidig övergång" för hennes efterträdare.

– Att Susanna Landor slutar som chefredaktör är en ömsesidig överenskommelse, säger Hellerstedt.

På tal om varför hon slutar hänvisar Landor till samma överenskommelse.

– Jag kan inte uttala mig om någonting. Vi har en gemensam ömsesidig överenskommelse så att jag kan inte svara på frågor kring den.

Lena Skogberg som är biträdande chefredaktör tar sig an uppdraget som chefredaktör och ansvarig utgivare på HBL och KSF Media tills en ny chefredaktör har tillsatts.

– Det handlar om att vi både måste hålla våra befintliga läsare nöjda och locka nya målgrupper och det här innebär att vi måste fortsätta förändra oss, säger Anna Hellerstedt.

Enligt henne går det relativt bra för papperstidningen HBL, det är den digitala sidan som behöver utvecklas snabbare. Därför söker HBL nu en chefredaktör som har en djup förståelse och kunskap om den digitala verkligheten, vid sidan om journalistiskt kunnande.

Också Landor säger att det är självklart att man satsar på digitala lösningar.

– Det är klart att det gäller att utveckla sig och i vilka kanaler den här journalistiken publiceras. Den servicen ska ju följa förstås hur folk konsumerar medier och i vilka kanaler man vill ha journalistiken.

Rekryteringsprocessen sköts enligt HBL av IMS Talent i Finland och av bolagets partnerbyrå i Sverige. Enligt Hellerstedt sker rekryteringen som en öppen rekrytering och genom headhunting.

KSF Media sysselsätter kring 130 personer och ägs av Föreningen Konstsamfundet. Bolaget ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, HBL Junior och Affärsmagasinet Forum.