Hoppa till huvudinnehåll

HIFK Fotboll lämnade in två licensansökningar – nu har man tillräckligt med finansiering för att nobba kinesiska ägarens krav: "Det kommer in mer hela tiden"

Joel Mattsson jublar med ett pekfiner mot himlen.
Joel Mattsson var en av spelarna som var utlånad från Vejle till HIFK under den gångna säsongen. Joel Mattsson jublar med ett pekfiner mot himlen. Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Fotboll,Joel Mattsson,Fotbollsligan

Nu är det klart för båda parterna att huvudägaren Lucas Chang Jin inte kommer att fortsätta styra HIFK Fotboll, avslöjar klubbens vd Christoffer Perret. Klubben har lämnat in hela två licensansökningar till ligan – efter att ha nått finansieringsmålet.

– Är du villig att ställa upp som en av 20 huvudfinansiärer som är villig att lägga in 20 000 euro dels nu och framöver vid behov?

Den frågan ställde HIFK Fotboll sina minoritetsägare förra veckan. Detta för att hitta nya finansiärer, efter att huvudägaren Lucas Chang Jin önskat ett tätare samarbete med den danska klubben Vejle, som han också har ett intresse i.

De 400 000 euro som behövdes för att Helsingfors IFK skulle våga nobba ägarens krav har man lyckats säkra, berättar klubbens vd Christoffer Perret för Yle Urheilu. Och mer kan vara på gång.

– Jobbet med finansieringen fortskrider hela tiden. Vi försöker hitta finansieringsvilliga personer, och det kommer fler hela tiden. Vi kan gå över den ursprungliga begäran också, säger Perret.

Christoffer Perret, HIFK Fotboll, styrelseordförande
Christoffer Perret. Christoffer Perret, HIFK Fotboll, styrelseordförande Bild: Yle / Christian Vuojärvi HIFK Fotboll,christoffer perret

Licensen inlämnad

Måndagen var deadline för att lämna in licensansökningar till fotbollsligan. Det gjorde HIFK – i dubbelt format.

– Vi har lämnat in pappren enligt normalt förfarande, alltså genom att aktiebolaget ansöker om licens tillsammans med föreningen.

Dessutom:

– För säkerhets skull har vi också levererat papper där föreningen äger licensen och driver tävlingsverksamheten, berättar Perret.

Enligt honom är det klart för båda parterna att den kinesiska ägaren inte fortsätter i Helsingforsklubben. Nu förhandlar man om hur man ska skiljas åt.

– Nu måste vi reda ut om vi ska grunda ett nytt bolag eller om vi fortsätter med det gamla. I värsta fall måste vi ta hand om alla skulder och allt ansvar som aktiebolaget har, men också till det hittas finansiering. Vi kan även fortsätta för oss själva, varvid ägaren lämnar med aktier i ett bolag utan serieplats.