Hoppa till huvudinnehåll

Ingen lek utan skyddssand i Hindhår daghem i Borgå - barnen får inte gunga, rutscha eller klättra

Spindelgunga som inte får användas.
Spindelgungan har stått stilla i månader på daghemsgården i Hindhår. Spindelgunga som inte får användas. Bild: Yle/Mikael Kokkola lekparker,daghem,hindhår daghem

Allt som behövs är ett lass med sand men ingen har hittills skött om saken, varken Borgå stad eller företaget som har hand om fastigheten som är ett livscykelprojekt.

Stora delar av daghemsgården är avspärrad. Ett plakat förbjuder användningen av gungor, rutschkanor och klätterställningar. Så har det varit i några veckor.

- Här finns inte tillräckligt med säkerhetssand. Föreståndaren har fattat beslut om att sätta band omkring av säkerhetsskäl, så ingen faller och får sjukt, säger Mikaela Larsson.

Två av hennes tre pojkar, Alexander och Rickard, går i dagis i Hindhår. I några veckor har de fått göra annat på gården under sina utestunder.

- De funderar varför här är band omkring och har inte riktigt förstått varför de inte får använda lekredskapen, men de tycker egentligen mera om köra med cyklar och lastbilar.

Sopkärl med anslag på.
Klartext om lekförbudet på daghemsgården. Sopkärl med anslag på. Bild: Yle/Mikael Kokkola lekparker,daghem,hindhår daghem

Det företag som har hand om livscykelfastigheten har inte reagerat trots föreståndarens påstötar. Det har nu Mikaela Larsson gjort i stället.

- Jag tycker det har varit band här på gården allt för länge och man ser att barnen inte får klättra eller gunga vilket borde vara deras rätt, säger hon.

Hon tog tag i saken och kontaktade både press och beslutsfattare.

- Jag tog kontakt med några bekanta politiker med förankringar i nejden, Hanna Lönnfors och Elin Blomqvist Valtonen (båda SFP:are) och berättade om den här saken.

Efter några telefonsamtal har de nu fört saken vidare.

- Nu lever vi i hoppet om att vi äntligen får sanden och glada lekande barn på gården, säger Mikaela Larsson.

Mikael Larsson fick nog och kontaktade press och politiker.
Mikaela Larsson fick nog av lekförbudet. Mikael Larsson fick nog och kontaktade press och politiker. Bild: Yle/Mikael Kokkola lekparker,daghem,Mikaela Larsson
Sebastian, Alexander och Rickard.
Sebastian, Alexander och Rickard. Sebastian, Alexander och Rickard. lekparker,daghem,hindhår daghem

Samtidigt är hon inte glad över att vara tvungen att dra i trådar för att få en förbättring till stånd.

- Nej, man ska inte behöva göra det. Jag vet att vår föreståndare har pressat på för att få sanden hit. Det borde kunna gå den vägen.

- Om Borgå stad har någon som ska göra arbetet åt dem så önskar jag att det skulle fungera utan att vi föräldrar behöver ingripa, säger Mikaela Larsson.

Stadens lokalitetsdirektör Mikko Silvast ger följande förklaring: Föreståndaren tolkade situationen som att den lagstadgade mängden skyddssand inte var tillräcklig vid Hindhår daghem och beslöt därför stänga lekplatsen.

Företaget som sköter underhållet underrättades.

Stora delar av gården är stängd för lek.
Stora delar av gården är stängd för lek. Stora delar av gården är stängd för lek. Bild: Yle/Mikael Kokkola lekparker,daghem,hindhår daghem

Borgå förklarar

Enligt Silvast uppstod en konflikt mellan företaget och en trädgårdsmästare om mängden skyddssand som behövdes till lekplatsen.

- Det är också något oklart om det faktiskt saknas sand eller om det finns tillräckligt på lekplatsen. Här går företagets och föreståndarens synpunkter isär, men utan vidare borde företaget ha kunnat hämta ett lass sand till daghemmet inom ett halvt år, säger han.

Borgå stad nåddes av problematiken förra veckan. Lokalitetsdirektören fick höra om det i går, på måndagen.

- Vi har tagit kontakt med företaget och bett dem föra skyddssand till daghemmet så fort som möjligt.

Enligt lokalitetsdirektör Mikko Silvast ligger bollen nu hos företaget eftersom det är frågan om ett livscykelprojekt. Företaget känner också till hur mycket sand som behövs.

Artikeln rättad 18.11 kl. 9:50: Tidigare stod det felaktigt i artikeln att delar av gården hade varit avspärrad sedan i somras. Avspärrningarna har bara funnits på plats i två veckor, men man har försökt få sand till dagiset sedan i somras.

Läs också