Hoppa till huvudinnehåll

Julfreden i Åbo utlyses i år utan publik

Publik under julfreden i Åbo 2018.
Så här brukar Gamla Stortorget i Åbo se ut på julafton, men i år kommer det vara betydligt tommare. Publik under julfreden i Åbo 2018. Bild: Lina Frisk / Yle Åbo,julfreden i Åbo,julfreden från Åbo 2018

Varje år samlas tusentals Åbobor på Gamla Stortorget i Åbo för att höra julfreden utlysas från Brinkalas balkong, men den här gången kommer traditionen att se annorlunda ut på grund av coronapandemin.

I år kommer julfreden att utlysas utan publik. Området runt Gamla Stortorget kommer att spärras av med hjälp av stängsel, och man kommer inte heller att använda högtalare. Yle kommer som vanligt att sända direkt från julfreden, och man kan följa med evenemanget hemma via tv, radio och Yle Arenan.

Protokollchef Mika Akkanen har utlyst julfreden i Åbo sedan 2013.
Här utlyser protkollchef Mika Akkanen julfreden från Brinkalas balkong julen 2018. Protokollchef Mika Akkanen har utlyst julfreden i Åbo sedan 2013. Bild: Åbo stad/Kari Vainio julfred

Flottans musikkår och manskörerna Naskalit och Mieskuoro Laulun ystävät uppträder, och tillställningen tolkas till teckenspråk. Körsångarna kommer inte att använda munskydd, utan man kommer att vara noggrann med att hålla säkerhetsavstånd.

- Den många hundra år gamla traditionen bryts inte, utan Åbo utlyser julfreden som förr. Traditionen är viktig för finländarna, och stunden som för så många inleder julhelgen förmedlas som vanligt till hemmen via tv och radio, säger Åbos stadsdirektör Minna Arve i ett pressmeddelande från Åbo stad.

Julfreden har utlysts nästan 700 gånger

Julfreden har utlysts i Åbo varje år åtminstone sedan 1300-talet, med endast några undantag.

Enligt Åbo stad utlystes julfreden inte år 1939 på grund av fara för bombningar, och inte heller år 1917 på grund av milisstrejken. Julfreden utlystes antagligen inte heller under den stora ofreden 1712–1721, och sannolikt inte heller under åren 1809–1815.

Här kan du läsa mer om julfredstraditionen i Åbo.

Läs också