Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan studenter äta lunch på Kåren i Åbo igen – en månad efter branden

Kåren i Åbo en höstig dag.
Arkivbild. Verksamheten vid Kårens lokaler i Åbo börjar återgå till det normala. Kåren i Åbo en höstig dag. Bild: Arash Matin / Yle Kåren,Åbo,studerande,studerandekårer,Åbo Akademi

För exakt en månad sedan, den 17 oktober, brann det på Studentkårshuset Kåren i Åbo. Verksamheten i byggnaden har varit på paus på grund av saneringsarbete.

Det var den 17 oktober som en brand utbröt på Kåren. Branden startade från ett elskåp i en av Kårens matsalar och spred sig vidare till andra våningar och utrymmen.

I måndags kunde studenterna återigen äta ugnspotatis i Kårens lunchrestaurang, för första gången efter branden.

Men den här gången äter man studentlunchen i festsalen på Kåren, då matsalen är ur bruk.

- Man får gärna äta sin lunch på scenen där, säger Susanna Häyry, som är verkställande direktör för Åbo Akademis Studentkår.

Personer står utanför Kåren i Åbo. I bakgrunden en brandbil.
En brand utbröt i en av matsalarna på Kåren den 17 oktober. Personer står utanför Kåren i Åbo. I bakgrunden en brandbil. Bild: Sara Silvennoinen Åbo,bränder,Kåren

Enligt Häyry har man också satsat på stämningen i festsalen och gjort det hemtrevligt bland annat med hjälp av ljussättningen.

De studenter som bodde på Tavasthem var tvungna att flytta ut efter branden, men fick återvända hem redan en och en halv vecka senare – i vecka 44. Innan dess fick rummen på Tavasthem en grundlig städning.

Också flera andra aktörer som verkar i Kårens lokaler har redan tidigare flyttat in igen efter branden.

Saneringsarbetet fortsätter

Kåren är en viktig plats för många Åbobor, och branden har väckt mycket diskussion såväl bland äldre som yngre personer. En del har varit oroliga för hur det har gått med värdefulla föremål, som exempelvis väggmålningen i festsalen. Enligt Häyry har inga värdefulla föremål skadats i branden.

Saneringsarbetet på Kåren fortsätter ännu och det finns inte en exakt tidtabell för när arbetet ska vara klart. Fortfarande är Studentkårens kansli på tredje våningen ur bruk.

Läs också