Hoppa till huvudinnehåll

Nytt lagförslag ska ge ryska presidenter livstids åtalsimmunitet

Rysslands president Vladimir Putin sitter vid ett bord med papper framför sig och en blå bakgrund med texten Brics. Putin deltar i Brics-ländernas virtuella toppmöte den 17 november 2020. Brics består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.
Putin deltar i Brics-ländernas virtuella toppmöte den 17 november 2020. Rysslands president Vladimir Putin sitter vid ett bord med papper framför sig och en blå bakgrund med texten Brics. Putin deltar i Brics-ländernas virtuella toppmöte den 17 november 2020. Brics består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Bild: /All Over Press Vladimir Putin,Ryssland

Det ryska parlamentets underhus har i den första behandlingen godkänt ett lagförslag om att tidigare ryska presidenter ska beviljas långtgående åtalsimmunitet efter presidentperioden.

Om lagförslaget godkänns kommer före detta presidenter och deras familjer att ha livstids åtalsimmunitet. Det innebär bland annat att man inte kan gripa eller förhöra dem.

Två behandlingar återstår i underhuset. För att bli lag måste också överhuset godkänna förslaget och president Vladimir Putin måste stadfästa det.

Om en tidigare president misstänks för landsförräderi eller andra grova brott kan immuniteten enligt det nya förslaget hävas, förutsatt att det här godkänns av både underhuset, högsta domstolen, författningsdomstolen och överhuset.

Besluten i underhuset och överhuset måste fattas med två tredjedelars majoritet.

Tidigare ryska presidenter ska enligt ett annat lagförslag som godkänts i första behandlingen i underhuset ha livstids medlemskap i parlamentets överhus, en position som inkluderar åtalsimmunitet.

Lagförslagen har setts som tecken på att Putin som är 68 år gammal planerar att lämna presidentposten. Kreml har tillbakavisat det här ryktet.

Källor: AFP, Tass