Hoppa till huvudinnehåll

”Träffa inga andra människor” – coronapandemin tvingar Österrike att stänga ner som i våras

Människor går på en gata i Wien.
Wienbor på shoppinggatan Mariahilferstrasse några timmar innan nedstängningen. Människor går på en gata i Wien. Bild: imago images/Alex Halada/ All Over Press Österrike,Wien,coronavirus

Från och med i dag gäller i Österrike samma stränga coronarestriktioner som under våren. Det här betyder bland annat att skolorna och största delen av butikerna måste stänga. För österrikarna gäller nu också att stanna hemma om man inte har en giltig orsak för att gå ut.

– Jag vädjar på det bestämdaste: Träffa inga andra människor. Varje social kontakt är en kontakt för mycket. Tillbringa fritiden endast med personer från det egna hushållet.

Med de här uppmaningarna kom Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz då han under veckoslutet meddelade om att man nu stänger ner samhället på samma sätt som i våras.

Helt konkret betyder det här stängda skolor, till stor del stänga butiker, arbete på distans och så strikta regler för när det är tillåtet att lämna hemmet.

Det här får man endast göra i vissa undantagsfall; för att jobba, för grundläggande behov som att gå till läkaren, för att ta hand om andra, eller för att motionera.

– Jag vet att de här åtgärderna begränsar livet på ett extremt sätt. Men vi måste se till att nedstängningen nu är tillräckligt långtgående för att drastiskt sänka infektionstalen, fortsätter förbundskansler Kurz.

Planer på att masstesta befolkningen

I Österrike har infektionstalen stigit i snabb takt under de senaste veckorna trots att man redan i början av november införde striktare restriktioner.

Då stängdes bland annat restaurangerna, samtidigt som man gick in för nya kontaktbegränsningar.

Under den gångna veckan rapporterades i medeltal över 7 000 nya coronafall per dag.

Flest fall hittills rapporterades onsdagen den 11 november. Då registrerades enligt officiella uppgifter nästan 9 300 nya coronainfektioner.

I Österrike kommer man nu samtidigt att börja masstesta folk på coronaviruset. Modell tar man från grannlandet Slovakien där den här åtgärden enligt förbundskansler Kurz har gett goda resultat.

Som ett första steg kommer man att börja testa lärarna för att igen kunna öppna skolorna.

Närmare detaljer kring testerna ska den österrikiska regeringen komma med i slutet av veckan.

Läs också