Hoppa till huvudinnehåll

Konkurserna har minskat trots coronatider – men i vår befaras en våg av konkursansökningar

Här byggs ett servicehus med plats både för dagis och äldreboende.
Konkurserna allt färre inom byggsektorn. Här byggs ett servicehus med plats både för dagis och äldreboende. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,byggplatser,bostadsmässan i Lojo 2021

Antalet konkurser minskade under perioden januari till oktober i år, visar nya siffror från Statistikcentralen. Fenomenet förklaras av en temporär lag som begränsar fordringsägare att söka företag i konkurs.

Totalt gick 1 886 företag i konkurs under årets tio första månader, vilket är 15,4 procent färre än under samma tid året innan.

Antalet anställda i de företag som söktes i konkurs var totalt 9 770, vilket är 642 personer (6,2 procent) färre än i fjol.

Konkurserna minskade inom alla huvudnäringar, men mest inom byggnadssektorn. De byggföretag som gick i konkurs var nästan 19 procent färre än året innan.

Lag begränsar borgenärers rätt att söka företag i konkurs

Bakom fenomenet med minskat antal konkurser trots coronatider och ekonomisk nedförsbacke, ligger en tillfällig lindring av konkurslagstiftningen, som begränsar fordringsägarens rätt att söka ett företag i konkurs.

Lagstiftarna har med lindring velat hindra att sunda företag går i konkurs i onödan på grund av coronapandemin.

Konkursombudsmannen har i Kauppalehti uttryckt oro över att lindringen leder till en anstormning av konkursansökningar i februari nästa år, då den temporärar lagändringen upphör.

Det har också uttryckts oro för att egendom göms undan för borgenärerna.

Också inom hotell- och restaurangbranschen befarar man en våg av konkursansökningar i vår.