Hoppa till huvudinnehåll

Marit Björgens miss skjuter fram comebacken – hade inte koll på rutinerna i antidopningsarbetet: ”Lite naivt av mig”

Marit Björgen.
Marit Björgen. Marit Björgen. Bild: EPA Marit Bjørgen

Marit Björgen kommer inte att synas till i spåret när den norska premiären avgörs i helgen, och kanske inte heller i klassiska Marcialonga i januari. Orsaken är att hon missade att anmäla sig till antidopningssystemet. Jag får ta det på mig, säger Björgen till NRK.

I våras gick Marit Björgen ut med beskedet att hon tänker göra comeback. Tidernas främsta vinterolympier ska satsa på långlopp och framför allt på Vasaloppet den här vintern.

Redan till helgen, vid den norska skidpremiären i Beitostölen, kunde Björgen ha gjort sin första tävling på över två år, men stoppas rapporterar NRK.

– Jag har varit utanför antidopningsprogrammet sedan jag slutade, och man måste vara med där i minst ett halvt år. Jag var lite för sent ute, säger Björgen till NRK.

Björgen berättar att det var först ett tag efter comebackbeskedet som hon fick frågan om hon hade anmält sig till det så kallade Adams-systemet där idrottare fyller in sin vistelserapportering.

"Trodde det var underförstått"

Systemet finns till för att dopningskontrollanter ska kunna hitta idrottare och utföra tester.

Norskan fick då beskedet att hon måste vara med i det om hon hade som målsättning att åka i tävlingar som arrangeras av internationella skidförbundet Fis.

– Jag trodde det var underförstått att man kunde testa mig eftersom jag hade sagt att jag skulle tävla i några långlopp. Jag trodde inte att jag behövde anmäla mig till Adams, och det var kanske lite naivt av mig. Jag får ta det på mig, säger Björgen.

Enligt NRK lär Björgen inte få åka några lopp under 2020 och det är oklart om hon får ställa upp i klassiska Marcialonga i slutet av januari. Vasaloppet ska däremot inte vara i farozonen.