Hoppa till huvudinnehåll

Populär brittserie får kritik: "The Crown gör prins Charles till en skurk"

En ung man i paraduniform ser uttryckslöst fram förbi kameran.
Prins Charles spelas av Josh O'Connor En ung man i paraduniform ser uttryckslöst fram förbi kameran. Bild: Des Willie / Netflix Josh O'Connor,The Crown

Den fjärde säsongen av den populära serien om det brittiska kungahuset, The Crown, får kritik för att inte stämma överens med verkligheten.

Det är Buckingham Palace tidigare pressekreterare, Dickie Arbiter, som i en intervju för BBC säger att prins Charles schavotteras i den fjärde säsongen. Också prinsessan Diana ställs vid skampålen, säger Arbiter.

I den fjärde säsongen fokuserar man på parets kärleksproblem och prinsessan Dianas ätstörningar.

Händelser som inte ägt rum

Dickie Arbiter är bland annat upprörd över att manusförfattaren Peter Morgan har hittat på händelser som aldrig ägt rum - bland annat Lord Mountbattens brev till prins Charles, där Mountbatten varnar prinsen för att ha en relation till den gifta kvinnan Camilla Parker-Bowles.

En annan scen som inte ägt rum är den då prins Charles privatsekreterare undrar om prinsessan Diana är mentalt kapabel att ensam besöka USA.

- Det stämmer inte. Det skulle privatsekreteraren aldrig ha frågat. Jag vet, jag var där, säger Arbiter.

Prins Charles är ingen skurk

Dickie Arbiter tycker seriens fjärde säsong gör prins Charles och hans nuvarande hustru Camilla till skurkar - av ren och skär sensationslystnad.

- Det är de verkligen inte, säger Arbiter. Charles framställs som ond, det är han inte.

The Daily Telegraph skriver, enligt BBC, att prins Charles vägrar för egen del att se serien The Crown.