Hoppa till huvudinnehåll

Soite reagerar: Högst 10 vuxna ska samlas i Kronoby

Kadunvarsikylteissä opasteet Kruunupyyn kunnantalolle sekä terveysasemalle.
Kadunvarsikylteissä opasteet Kruunupyyn kunnantalolle sekä terveysasemalle. Bild: Juha Kemppainen / Yle Kronoby,hälsostationer,kommuner

Coronagruppen i Mellersta Österbotten går ut med en stark rekommendation gällande Kronoby: Högst 10 vuxna bör samlas.

Ett av två nya fall på onsdag förmiddag är kopplat till smittkedjan i Kronoby, som fick sin början på en familjeträff tidigare i november.

Under sitt möte på onsdag beslöt den regionala coronagruppen att gå ut med en stark rekommendation om att man i Kronoby inte ska samlas i grupper på fler än 10 vuxna.

Det här gäller även samlingar inom familjen.

Varför väljer ni att vända er till enbart vuxna?

- Vi grundar det på att smittfallen koncentreras till den vuxna befolkningen. Och utgående från det vi vet nu ser det ut som att det främst är kontakter mellan vuxna som sprider smittan vidare. Samtidigt tycker vi att det är viktigt att barn och ungas hobbyverksamheter och motionerande upprätthålls, säger infektionsöverläkare Marko Rahkonen.

Inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner man sig på smittans basnivå, men i Kronoby är man i accelerationsfasen. Incidensen i Kronoby är 172 per 100 000 personer.

Den här rekommendationen är i kraft till den 30 november.

Hur oroliga är ni för Kronoby?

- Jag är orolig, eftersom det är frågan om en stor exponeringskedja och det finns risk för spridning om vi inte är noggranna och går ut med restriktioner, säger Rahkonen.

Sedan tidigare har Regionförvaltningsverket bestämt att offentliga tillställningar ska begränsas till högst 20 personer. Tillställningar med över 20 personer får dock ordnas om arrangören kan garantera säkerheten genom att följa anvisningarna.