Hoppa till huvudinnehåll

Spanien spöade Tyskland med häpnadsväckande siffror – Sverige föll till B-ligan i Nations League

Spanien gör mål mot Tyskland
Ferran Torres fullbordar sitt hattrick. Spanien gör mål mot Tyskland Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,UEFA Nations League

Fotbollsjättarna Spanien och Tyskland gjorde upp om gruppsegern i Nations League i en häpnadsväckande ensidig match. Spanien slaktade Tyskland med 6–0, och säkrade sin plats i Nations League slutspelet. För Tyskland var förlustsiffrorna de fulaste på 89 år.

För Tyskland skulle oavgjort ha räckt för att säkra gruppsegern. Men Tyskland kunde inte stoppa den spanske anfallaren Ferran Torres som gjorde karriärens första hattrick i landslagsskjortan. För de övriga spanska fullträffarna stod Alvaro Morata, Rodri och Mikel Oyarzabal.

Spanien firar mål
Total dominans av Spanien. Spanien firar mål Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,UEFA Nations League

Senast Tyskland förlorat en fotbollsmatch med lika fula siffror var år 1931 då Österrike besegrade Tyskland med 6–0 i en vänskapsmatch. Den andra matchen i gruppen mellan Schweiz och Ukraina blev inhiberad på grund av pandemisituationen.

Sverige föll till B-ligan efter förlust mot Frankrike

I A-ligans tredje zon vann världsmästaren Frankrike över Sverige med 4–2. För Sverige var förlusten bitter eftersom det betyder att Sverige degraderad till B-ligan i Nations League.

Frankrike firar mål
Olivier Giroud var effektiv mot Sverige. Frankrike firar mål Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,UEFA Nations League 2018–2019

Olivier Giroud var effektivast i Frankrike med två fullträffar. De övriga franska målen gjordes av Benlamin Pavard och Kingsley Coman som fastställde slutresultatet på tilläggstid.

De svenska målskyttarna var Viktor Claesson och Robin Quaison.

I gruppens andra match vann Portugal över Kroatien med 3–2. Kroatien tvingades spela med tio man en stor del av matchen efter rött kort för Marko Rog redan under den 52:a spelminuten. Kroatien klarade av att hållas kvar i A-ligan tack vare bättre målskillnad än Sverige.

Portugal var stark i den andra halvleken då laget gjorde alla sina tre mål. För Portugals mål stod Joao Felix och tvåmålsskytten Ruben Dias, vars segermål sågs i den 90:e spelminuten. Cristiano Ronaldo spelade sin andra landskamp i rad utan fullträffar.

Kroatiens båda mål gjordes av Mateo Kovacic.

Montenegro avancerar till B-ligan

I C-ligan tog Montenegro en klar 4–0-seger över Cypern. För Montenegro betyder detta att laget avancerar till B-ligan, medan Cypern degraderas till D-ligan. I D-ligan klarade Färöarna av att spela 1–1 mot Malta, och avancerar tack vare det till C-ligan framför näsan på Malta.

Också Gibraltar avancerar till C-ligan efter att man spelat 1–1 mot Liechtenstein.

Nations League, tisdagens resultat:

A-ligan:

Spanien – Tyskland 6–0
Schweiz – Ukraina inhiberad
Kroatien – Portugal 2–3
Frankrike – Sverige 4–2

C-ligan:

Montenegro – Cypern 4–0
Luxemburg– Azerbajdzjan 0– 0

D-ligan:

Malta– Färöarna 1 – 1
Andorra– Lettland 0 – 5
Gibraltar– Liechtenstein 1– 1