Hoppa till huvudinnehåll

Stränga restriktioner för sammankomster - i Nyland får max 20 personer delta om avstånd inte kan hållas

Ihmisiä Elielinaukiolla
Stora folksamlingar bör undvikas i Nyland Ihmisiä Elielinaukiolla Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,beredskapslag,coronavirusutbrottet i Finland 2020,koronaviruspandemi,pandemier,epidemier,smittsamma sjukdomar,karantän,andningsskydd,ansiktsskydd,Fotgängare,virussjukdomar,undantagslagar,undantagstillstånd,Förkylning,influensa,riskgrupper,astma,gatudamm,kollektivtrafik,Helsingforsregionens trafik (HRT),VR-Group ,ansiktsmasker,Helsingfors centralstation,Elielplatsen,tågturism,turism

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har beslutat förlänga begränsningarna för offentliga evenemang och allmänna sammankomster. I Nyland, där coronaläget är värst, är deltagarantalet begränsat till 20. Men om THL:s rekommendationer följs kan fler personer än så komma samman.

På annat håll i Södra Finland, det vill säga inom Södra Karelens, Kymmenedalens, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt är maxantal deltagare 50.

Redan i november var deltagarantalet i allmänna sammankomster begränsat i Södra Finland såvida THL:s rekommendationer om avstånd inte kan hållas.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är coronavirusepidemin i accelerationsfasen, vilket kräver strängare begränsningar än i de övriga sjukvårdsdistrikten i Södra Finland, konstaterar Regionförvaltningsverket.

Begränsningarna lindras i Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt där coronaläget har förbättrats.

Om fler personer än 20 respektive 50 samlas, i teatersalonger och biografer till exempel, påminner Regionförvaltningsverket om vikten av att följa THL:s rekommendationer om säkra avstånd och god hygien.

Artikeln uppdaterades klockan 16.10 med tillägget att fler personer än 20 resp. 50 kan samlas om rekommendationerna om säkerhetsavstånd kan hållas.

Läs också