Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare Sannfinländska ungdomspolitiker dömda för hets mot folkgrupp

PS-nuorten entinen jäsen Toni Jalonen Tampereella Holiday Club-hotellin aulassa.
Finsk ungdoms tidigare vice ordförande Toni Jalonen har gått från skandal till skandal. PS-nuorten entinen jäsen Toni Jalonen Tampereella Holiday Club-hotellin aulassa. Bild: Miikka Varila / Yle Finsk Ungdom,Sannfinländarna,Tammerfors,Lapinniemi

En bild av mörkhyade personer med en uppmaning att rösta på Sannfinländarna ledde till dagsböter. En bild av kvinnor i burka med samma uppmaning ledde till friande dom.

Birkalands tingsrätt har dömt två medlemmar i Sannfinländarnas tidigare ungdomsorganisation Finsk ungdom för hets mot folkgrupp.

Förbundets tidigare vice ordförande Toni Jalonen dömdes till 50 dagsböter, vilket med hans inkomster innebär 300 euro. Ordföranden för förbundets Lapplandsdistrikt Johannes Sipola dömdes till 40 dagsböter på sammanlagt 240 euro.

I en tweet inför EU-valet spred Jalonen en bild av en mörkhyad familj med texten "Rösta på Sannfinländarna om du inte vill att Finlands framtid ska se ut så här".

Sipola hade kommenterat tweeten med att Sannfinländarna motsätter sig mörkhyade "eftersom de inte är européer".

Enligt tingsrätten handlade tweeten inte om att skapa politisk diskussion om invandring, utan hänvisade enbart till hudfärg och var ägnad att väcka avsky eller till och med hat. Meddelandet kunde därför inte anses skyddat av yttrandefriheten.

Finsk ungdom upplöstes redan i våras efter en rad skandaler. I stället grundade Sannfinländarna en ny ungdomsorganisation.

Innan dess hade Jalonen redan uteslutits ur partiet efter att offentligt ha kallat sig själv för fascist.

En tredje medlem friades för kritik mot burka

Tingsrätten valde att fria Finsk ungdoms andra vice ordförande Auri Saarelainen som lagt ut en bild av kvinnor i burka med en uppmaning att rösta på Sannfinländarna för att Finland inte ska bli som på bilden.

Enligt Saarelainen handlade meddelandet om Sannfinländarnas strävan att förbjuda burka, som enligt dem förnedrar kvinnor.

I tingsrättens dom konstateras att meddelandet visserligen kunde tolkas som en skymfning av alla muslimer, men det är inte uteslutet att det kunde ses som en diskussion om kvinnors rättigheter.

Därför rymdes meddelandet inom yttrandefrihetens gränser.

Läs också