Hoppa till huvudinnehåll

Trump begär omräkningar i Wisconsin – kampanjen får stå för fiolerna

Donald Trump tittar åt sidan. I bakgrunden syns USA:s flagga.
Donald Trump är inte nöjd med valresultatet i Wisconsin. Donald Trump tittar åt sidan. I bakgrunden syns USA:s flagga. Bild: AOP Donald Trump

President Donald Trump och hans kampanj har betalat tre miljoner dollar för att räkna om rösterna i två områden i Wisconsin, Milwaukee county och Dane county, där delstatens mest tätbefolkade städer Milwaukee och Madison ligger.

Begäran om att räkna om rösterna kommer efter att Trump sagt att det är just där som det förekommit flest oegentligheter i delstaten, och bara timmar innan deadline.

Det trots att det inte förekommer några som helst bevis på sådana. Enligt delstatens valmyndigheter har valet gått rätt till.

I de två områdena fick demokraternas kandidat Joe Biden 577 455 röster, och Trump fick 213 157. På delstatsnivå vann Biden med 20 608 röster. Antalet röster baserar sig på det resultat som delstatens olika områden har redovisat.

Båda områdena är traditionellt sett blåa, alltså röstar deras invånare i högre grad på demokraterna än på republikanerna.

Att räkna om delstatens alla röster skulle ha kostat Trump nästan 8 miljoner dollar.

Trump betalar för omräkningen själv, eftersom en kandidat visserligen kan begära omräkning om marginalen är mindre än en procentenhet, men om den är större än 0,25 procentenheter får kandidaten betala för det själv.

Efter att valkommissionens ordförande godkänt Trumps begäran kan omräkningen påbörjas redan på torsdag, men senast på lördag. Omräkningen måste i så fall vara klar innan den första december.

Den åttonde december ska alla delstaters valresultat vara klart.

Förhandsrösterna än en gång i fokus

Trumps kampanj menar bland annat att man har lagt till information – som exempelvis adress – som saknas på förhandsröstsedlarna.

Delstatens valkommitté uppger att det inte förekommit fall där någon ändrat på innehållet i något kuvert, och att till exempel adressinformationen finns utanpå kuvertet.

Reglerna i Wisconsins valkommitté tillåter delstatens county clerk, alltså tjänstemannen på delstatens registratorskontor, att lägga till information som saknas om till exempel just personens adress på kuvertet – förutsatt att hen har tillgång till pålitlig information.

Det är något som tillåtits i elva federala val, och som ingen motsatt sig förrän nu, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Dessutom säger Trumpkampanjen att de lokala valtjänstemännen bröt mot delstatslagen genom att skicka ut förhandsröstsedlar till personer som inte ansökte om dem. Det finns ändå inga bevis på det.

Osannolikt att Trump kan vända valresultatet

Trump har inte ännu medgett att han förlorat i valet, och kommer fortsättningsvis med ogrundade påståenden om omfattande valfusk.

Joe Biden som utropats till vinnare vann över Trump med över 5,6 miljoner enskilda röster – eller 3,6 procentenheter.

Fortfarande räknas en del röster, men Trump skulle vara tvungen att vända på resultaten i åtminstone tre delstater för att vinna presidentvalet – vilket är extremt osannolikt, enligt experter.

Rösterna kommer ändå att räknas om i delstaten Georgia, där Biden leder över Trump med 14 000 röster.

Källor: AP, Reuters, CNN

Lyssna på vår specialserie USA och Trump - mot valet 2020

Läs också